Tech

„Senki nem bújhat el” az új amerikai kémműholdak elől

Illusztráció: janiecbros / Getty Images
Illusztráció: janiecbros / Getty Images

Elon Musk űripari cége, a SpaceX szerződést kötött az amerikai Védelmi Minisztérium Nemzeti Felderítő Hivatalával (NRO), melynek részeként több száz alacsony pályán keringő kémműholdból álló hálózat megépítése mellett köteleződött el – írja a Reuters.

A Starshield elnevezésű hálózat állítólag képes lenne folyamatosan képeket gyűjteni a Föld minden tájáról az amerikai hírszerzés számára, sőt, a célszemélyeket akár le is tudná követni.

A lapnak nyilatkozó egyik forrás szerint ha ez igaz, „senki nem bújhat el többé”.

A jelentés a Wall Street Journal korábbi beszámolóján alapszik, amely szerint a SpaceX 2021-ben 1,8 milliárd dolláros szerződést írt alá egy akkor még meg nem nevezett ügynökséggel. Az információkat egyelőre sem a SpaceX, sem pedig az NRO nem erősítette meg. Utóbbi azonban jelezte, valóban a valaha volt legfejlettebb, űralapú hírszerzési, megfigyelési és felderítő rendszerének fejlesztésén dolgozik, teszi hozzá az Engadget.

A SpaceX egyébként tavaly ősszel 70 millió dolláros szerződést kötött az amerikai űrhaderővel, a Space Force-szal, hogy a Starshield program keretében hozzon létre egy műholdas kommunikációs rendszert. Musk ugyanakkor jelezte, a katonai hálózat el fog különülni a polgári hálózatként használt Starlinktől.

Kapcsolódó
Műhold elleni fegyvert fejleszt Oroszország
Szatellitvakító egységen dolgoznak az orosz tudósok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik