Nagyvilág

Kiszakadt oldalú repülő – nem először van gond ezzel a géptípussal

TikTok / strawberr.vy
TikTok / strawberr.vy
Hatalmas lyukkal az oldalán hajtott végre kényszerleszállást az Alaska Airlines egyik repülőjárata péntek este az oregoni Portlandben. A gép egy Boeing 737 Max 9-es volt, ezzel a típussal pedig korábban is adódtak már súlyos gondok.

A fedélzetén 174 utassal és hatfőnyi személyzettel hajtott végre kényszerleszállást helyi idő szerint péntek éjjel az Alaska Airlines 1282-es  számú járata az oregoni Portlandben. Mint korábban írtuk, a gép nem sokkal a felszállást követően, 4876 méteres magasságban fordult vissza, miután az egyik vészkijárata kiszakadt a helyéről.

Bár incidensben senki sem sérült meg, az utasok közül többen halálra rémültek: volt, aki búcsúüzeneteket írt családtagjainak. Volt azonban olyan is, aki videóra vette ahogy az utasok a biztonsági övvel bekötve, az arcukon oxigénmaszkkal várnak a leszállásra, miközben a gép törzsén tátongó hatalmas lyukon a csillagos éjszakai égbolt látszik.

A BBC azt írja, az kényszerleszállást követően az Alaska Airlines azonnal kivonta a forgalomból és átvizsgálásra küldte az összes 737 Max 9 típusú gépét, majd a Boeing is bejelentette, hogy készenlétbe helyezett egy csapatot, amelyik bármikor kész segíteni a vizsgálatot.

A Boeing 737 Max típusú repülőgépeket 2019 márciusában ideiglenesen az egész világon kivonták forgalomból, miután hasonló körülmények között zuhant le egy gép Indonézában és egy Etiópiában, összesen 346 ember halálát okozva. John Strickland légiközlekedési szakértő azonban azt mondja, az AS1282-es járat kényszerleszállása nagyon különbözik a két korábbi tragikus balesettől.

Azt egyelőre nem tudni, mi okozta az AS1282-es vészkijáratának kiszakadását, de Alaska Airlines azóta közölte a 737 Max gépek mintegy negyedét már teljesen átvizsgálták és nem találtak semmiféle rendellenességet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik