Tech

Újabb vizsgálat igazolja: elkerüli a Földet a legveszélyesebb aszteroida

dottedhippo / Getty Images
dottedhippo / Getty Images

A 2004-ben felfedezett 99942 Apophis kisbolygót a szakértők azonnal potenciálisan fenyegetőnek ítélték, az objektum hosszú ideig a legveszélyesebb ismert aszteroidának számított. Eleinte 2,7 százalék esélyt adtak a 2029-es ütközésre, ami meglehetősen magas aránynak tekinthető, a kockázat viszont később lecsökkent. Három éve aztán egy vizsgálat megállapította, hogy az égitest belátható időn belül nem csapódhat a Földbe.

Egyes kutatók azonban ekkor sem nyugodtak meg, hiszen elképzelhető, hogy az Apophis – akár egy ütközés következtében – letérjen pályájáról. Paul Wiegert, a Western University munkatársa és Ben Hyatt, a Waterloo Egyetem csillagásza egy új tanulmányban most 1,3 millió ismert aszteroida pályáját vizsgálva arra jutott, hogy egyetlen kisbolygó sem fog találkozni az Apophisszal a következő években – írja az AFP.

„Tekintettel arra, hogy az Apophis milyen közel fog elhaladni a Föld mellett, fennáll annak a lehetséges kockázata, hogy a jelenlegi pályájáról való eltérés közelebb viszi a becsapódáshoz” – állapította meg Hyatt.

Elvileg egy másik objektummal való találkozás okozhatna hasonló eltérülést.

A kisbolygó nyolcévente közelíti meg a Földet, 2021-es elhaladása során a szakemberek már jóval pontosabb adatokat gyűjthettek róla, mint 2004-ben. Wiegert és Hyatt a közelmúltban szimulációkat végzett, hogy felmérje az aszteroida potenciális pályamódosulásait.

2026 decemberében az Apophis csillagászati értelemben igen közel, mintegy 10 ezer kilométerre jár majd egy másik kisbolygótól, a Xanthustól. Ütközni nem fognak, de elképzelhető, hogy a Xanthus törmeléke eltalálja majd az Apophist. A csapat most megállapította, hogy ennek kockázata elhanyagolható.

„A Naprendszerünk részletes számítógépes szimulációjával kiszámítottuk az összes ismert aszteroida pályáját, és kiértékeltük egy ilyen valószínűtlen esemény lehetőségét” – nyilatkozta Wiegert. Mint hozzátette, ütközés szerencsére nem várható.

Kapcsolódó
Kivédhetnénk egy aszteroida becsapódását?
A magyar aszteroida-vadásszal, Sárneczky Krisztiánnal beszélgettünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik