Tech

Robotsebész műtött Pécsett

LL28 / Getty Images
LL28 / Getty Images

Az országban elsőként távolítottak el rosszindulatú, a beteg mandulájából kiinduló daganatot robotsebésszel a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában (PTE KK) – írja az MTI a PTE közleménye alapján. A DaVinci Xi nevű sebészeti robottal elvégzett beavatkozás volt az első Magyarországon, amely során rosszindulatú fej-nyaksebészeti tumort műtöttek robot segítségével. A műtétet végző Szanyi István, a PTE KK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója elmondta, a gép segítségével kioperált tumortípus a szájgaratból indul ki, és már korai stádiumban képes arra, hogy a legközelebbi nyirokcsomóláncolatban áttétet okozzon.

Donato Fasano / Getty Images

A PTE KK-n működő robotsebészeti munkacsoport a tavaly ősztől üzemelő dupla konzolos DaVinci Xi segítségével már több sebészeti, urológiai, nőgyógyászati és mellkassebészeti műtéten van túl. Tavaly decemberben – az országban szintén elsőként – mellkassebészeti beavatkozást végeztek az új robottal a pécsi klinikán.

A robot képes a nyitott műtétekhez hasonlóan nagyfokú onkológiai tisztaságot, pontosságot elérni minimális beavatkozás mellett.

A sebészeti robottal csak azok az orvosok végezhetnek el beavatkozásokat, akik nemzetközi robotsebészeti szakvizsgán szereztek korábban képesítést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik