Tech

Ezért nagy baj, ha sok időt tölt képernyők előtt a gyerek

dusanpetkovic / Getty Images
dusanpetkovic / Getty Images

Akadályozza a kisgyermekek nyelvi fejlődését az okostelefonok, televízió vagy más képernyők előtt töltött idő egy új kutatás szerint. Amint a tanulmányból kiderül, egy átlagos 1-3 éves gyermeket naponta több mint 1000 hallott szótól fosztanak meg ezek az eszközök – írja a The Guardian.

A legnagyobb hátrányt a 3 évesek szenvedik: ők minden képernyő előtt töltött perccel héttel kevesebb szót hallanak, öttel kevesebbet mondanak ki ők maguk és eggyel kevesebb beszélgetésben vesznek részt.

A felmérés szerint egy átlagos 3 éves naponta 2 órát és 52 percet néz kijelzőket, ezzel pedig körülbelül 1139 felnőttől származó és 843 gyermeki szótól fosztatnak meg, emellett pedig 194 beszélgetésből maradnak ki. A kutatók szerint ráadásul ezek a számok még magasabbak is lehetnek, ugyanis az okostelefonok előtt töltött időt nem tudták pontosan felmérni.

A szakértők kiemelték, a csecsemők és totyogók nyelvi fejlődésére nézve elengedhetetlenül fontos a beszélgetés, illetve a hallott beszéd, és ezt még az oktató jellegű tévéműsorok és online tartalmak sem pótolhatják.

Kapcsolódó
Ezen múlhat, mikor kezd el beszélni a gyerek
A Harvard Egyetem kutatójának vizsgálata 12 országot és 43 nyelvet ölel fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik