Tech

Félmilliárd eurós bírságot kaphat az Apple

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

500 millió eurós, átszámítva 194 milliárd forintos bírságra számíthat az Apple Európában, miután a techcég megsértette a zenei streaming szolgáltatásokhoz való hozzáféréssel kapcsolatos uniós jogszabályokat – írja a Financial Times.

Az Európai Bizottság vizsgálatának középpontjában az Apple azon tevékenysége áll, amely megtiltja a zenei streaming alkalmazásoknak, hogy tájékoztassák az iPhone és iPad felhasználókat az alkalmazáson belül arról, hogy olcsóbban fizethetnek elő az adott szolgáltatásra, ha az App Store-on kívül regisztrálnak.

A vizsgálat 2019-ben kezdődött meg a cupertinói cég ellen, miután a Spotify trösztellenes panaszt nyújtott be. Az uniós szabályozó hatóságok aztán 2021-ben hivatalosan is vádat emeltek az Apple ellen egy versenypiaci vizsgálat részeként, azonban amikor az Apple jóváhagyta az Apple Pay-en kívüli fizetési módok használatának lehetőségét, ejtették a vádakat.

A most kitűzött 500 millió eurós, egészen pontosan 538 millió dolláros bírság mellett az EB megtiltja az Apple-nek, hogy megtagadja a zenei streamingektől azt, hogy tájékoztassák felhasználóikat, hogy más módon olcsóbban is előfizethetnek a szolgáltatásra.

A fent leírtakhoz hasonló gyakorlatot igyekszik betiltani az Európai Unió digitális piacokat szabályozó jogszabályi keretrendszere, a Digital Markets Act (DMA). Ez alapján az Apple március 7-től nem számíthat fel többé jutalékot az alkalmazásokon keresztül történő vásárlások után, emellett a jogszabály az előtt is megnyitja az utat, hogy a szolgáltatók konkrét árat tüntessen fel az alkalmazásában.

Az Apple-t eddig még nem büntették meg trösztellenes jogsértésért az Európai Unióban, azonban 2020-ban 1,1 milliárd eurós pénzbírságot helyeztek kilátásba a cég ellen Franciaországban, a vállalat állítólagos versenyellenes magatartás miatt. A büntetést végül 372 millió euróra módosították, miután az Apple fellebbezett.

Kapcsolódó
Így változik meg az Apple-felhasználók élete Európában
Az Apple az Európai Unió nyomására márciustól bevezeti az alternatív alkalmazásboltok és fizetési rendszerek lehetőségét, azonban amennyire lehetett, annyira kifacsarták a jogszabályt a maguk javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik