Tech

Veszélyes anyagokat találtak az amerikai tetoválófestékekben

Eugenio Marongiu / Getty Images
Eugenio Marongiu / Getty Images

Az elmúlt évtizedekben megváltozott a társadalom attitűdje a tetovált emberek felé, éppen ezért sokkal többen vállalják, hogy tű alá fekszenek. Egy 2023-as felmérés szerint nagyjából minden harmadik amerikainak van legalább egy tetoválása. Mivel egyre népszerűbb az önkifejezés ilyen formája, gondolhatnánk hogy a tinta összetevői jól ismertek, azonban egy friss kutatás szerint az amerikai tetoválófestékek 90 százalékában találtak olyan összetevőket, amelyek nem szerepelnek a címkén. Egyes esetekben a fel nem sorolt összetevőkről ismert, hogy károsak az emberre – írja az IFLScience.

A Binghamton Egyetem kutatói a John Swierk kémiai adjunktus által vezetett laboratóriumban azt vizsgálták, hogy a fény milyen hatást gyakorolhat a tetoválásokra és azok kémiai lebomlására. Kutatásuk kezdetén Kelli Moseman, doktorandusz és az új tanulmány vezető szerzője észrevette, hogy a tetoválófestékek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek nem szerepelnek a címkéken. Emiatt 9 nagy és kisebb gyártó 54 tintáját elemezték, amelyek közül 45-ről derült ki, hogy jelentős az eltérés.

Figyelemre méltó eredmény, hogy a tinták több mint fele polietilénglikolt tartalmazott, egy olyan vegyszert, melyet székrekedés kezelésére használnak, de ismételt expozíció esetén szervkárosodást okozhat.

Az Analytical Chemistry szaklapban megjelent kutatás szerint a festékek 15 százaléka tartalmazott propilénglikolt, amit potenciális allergénként tartanak számon. A fel nem sorolt anyagok között szerepelt a hexametiléntetramin, egy húgyúti fertőzések kezelésére gyakran használt antibiotikum, valamint a 2-fenoxi-etanol, egy antimikrobiális szer is, amely kockázatot jelenthet a szoptatott csecsemőkre nézve. Azt egyelőre nem tudni, hogy az anyagok minden tintában ott vannak-e, ugyanis a kutatók szerint az is elképzelhető, hogy az extra összetevők a tinta szennyezettségének tudhatók be.

Aki most hirtelen megijedt, azt megnyugtathatja a tény, hogy az európai piacon lévő tetoválófestékek jóval biztonságosabbak, mint amelyeket az Egyesült Államokban be lehet szerezni.

Ennek részben az az oka, hogy 2022-ig az USA-ban a tetoválófestékeket a kozmetikumok közé sorolták, amelyeket nem szabályoztak szigorúan. A tanulmány csak a 2000 ppm (ppm) vagy annál nagyobb koncentrációjú anyagokra összpontosított, ami magasnak tekinthető. Európában azonban a 2 ppm-es tartományba eső anyagokat is számításba veszik, ami azt jelenti, hogy több olyan anyag is lehet a tintákban, amelyeket a labor nem észlelt.

Kapcsolódó
Középkori tetoválást találtak
A szakértők egy szudáni lelőhely maradványait vizsgálták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik