Tudomány

Középkori tetoválást találtak

Kari A. Guilbault
Kari A. Guilbault

A Varsói Egyetem régészeinek vezetésével egy krisztogram tetoválásra bukkantak egy középkori, núbiai temető egyik maradványán – írja a Heritage Daily. A szakértők a szudáni Bajuda-sivatagban, Ghazalinál végeztek feltárást.

A helyi kolostort a 7. század végén alapíthatta Merkuriosz, Makuria királya. Az egykori állam a mai Észak-Szudán és Dél-Egyiptom területén létezett, Merkuriosz fontos szerepet töltött be a régió kereszténységében.

Ghazalinál az 1950-es években kezdődtek meg a feltárások. A lengyel kutatók 2012 óta számos értékes felfedezésre jutottak a lelőhelyen, többek között a kolostor romjait, sírokat és egy település maradványait is megtalálták.

A leletek vizsgálatakor a közelmúltban egy krisztogram tetoválást észleltek az egyik elhunyt jobb lábán.

Eddig csupán egyetlen tetoválást ismertek a középkori Núbiából.

Az érintett sír a 7-13. századra datálható. A tetoválást, amely egy görög alfából és ómegából áll, a fotódokumentáció során vették észre. Az alfa, illetve az ómega a görög ábécé első és utolsó betűje, a közös megjelenítés azt a keresztény elképzelést jelképezi, mely szerint Isten mindennek a kezdete és a vége.

„Igen meglepő volt, amikor a Ghazali-gyűjteményen dolgozva hirtelen egy tetoválásnak tűnő dolgot vettem észre. Először nem voltam biztos benne, de amikor a képeket feldolgoztam, és a tetoválás jól láthatóvá vált, minden kezdeti bizonytalanság megszűnt” – mondta Kari A. Guilbault, a Purdue Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik