Tech

Már Facebook-fiók nélkül is használható a Messenger, mutatjuk, hogyan

Az Európai Unióban nagyobb szabadságot kapunk, de ennek ára is van.

Aki aktívan használja a Meta-féle Messenger szolgáltatást, az mostanában találkozhatott egy automatikusan felugró felülettel, ami felhívja a figyelmet: a közösségi oldal és a chat további használata előtt – az új uniós jogszabályoknak megfelelően – dönteni kell arról, hogy a felhasználó szeretné-e leválasztani a Messenger fiókját a Facebook fiókjáról. Mindez azért fontos, mert az üzenetküldő szolgáltatás bár jó ideje elérhető önálló asztali és okostelefonos alkalmazásként, illetve a böngészőben is használható egy, a Facebooktól független külön oldalon, de ezek használatához minden esetben Facebook fiókra van szükség. Ez változik meg 2024-ben.

Mi a változás oka?

Az Európai Unió digitális piacokról szóló törvényének (röviden DMA, amit egy részletes cikkben mutattunk be korábban) értelmében a Metának lehetőséget kell biztosítania a felhasználóknak arra, hogy korlátozni tudják a cég szolgáltatásainak összekapcsolását, ami elsősorban a Facebook, a Messenger és az Instagram platformokat érinti. A változások az Európai Unióban, az Európai Gazdasági Térségben és Svájcban érvényesek, így ezeken a területeken a Metának többek közt lehetővé kell tennie, hogy a Messenger használatához ne legyen kötelező a Facebook fiók.

A DMA 2023 májusában lépett érvénybe, ezt követte egy kéthónapos véleményezési időszak, az érintett vállalatok pedig hat hónapot kaptak alkalmazkodni. Ez a periódus március 6-án jár le, ezt követően komoly bírsággal sújtható, aki nem felel meg a törvénynek.

Cikkünk írásának pillanatában 2024. március 6-a már igen közel van, így az említett területeken egyre több ember képernyőjén jelenik meg a fentebb emlegetett felület, ami az előírásoknak megfelelően arról tájékoztatja a felhasználókat, hogy a Messenger leválasztható a Facebook fiókról. Az értesítés érkezésekor dönthetünk úgy, hogy azonnal elvégezzük a műveletet, ha viszont valaki nem akar elhamarkodott döntést hozni, vagy alaposabban utánanézne a folyamatnak és az ezzel járó változásoknak, az utólag is dönthet a két szolgáltatás szétválasztása mellett.

Hogyan választható szét a Facebook és a Messenger?

A Metának persze nem érdeke, hogy különválasszuk a Facebookot és a Messengert, hiszen így értékes adatoktól esnek el, és ennek megfelelően sikerült is elég jól elrejteni az utólagos szétválasztás lehetőségét, de a Messenger Súgóközpont ide vonatkozó része, A Messenger-élményed kiválasztása az Európai Gazdasági Térség (EGT) területén súgócikkben ott a megoldás. A trükk az, hogy a szétválasztást nem a Facebook beállításaiban kell keresni, még csak nem is a böngészős Messenger.com oldalon, a lehetőség csak okostelefonon érhető el, méghozzá az alábbi lépéseket követve:

  • A Messenger alkalmazást el kell indítani az okostelefonon,
  • a bal felső sarokban rá kell kattintani a három vízszintes csíkból álló menüpontra,
  • a megnyíló menü jobb felső sarkában ki kell választani a fogaskerék ikont,
  • kiválasztani az Adatvédelem és biztonság menüpontot,
  • a Jogosultságok résznél rábökni a Messenger a Facebookkal opcióra,
  • ezután megérinteni a Messenger-élményed kezelése lehetőséget,
  • kiválasztani az Új Messenger-fiók létrehozása opciót, és követni az iránymutatást.
24.hu

Ha valakinek egészen mostanáig nem volt se Facebook fiókja, se Messenger fiókja, az mostantól az előbbi nélkül regisztrálhat a chat szolgáltatásba, viszont erre csak androidos vagy iOS-es (tehát valamilyen iPhone), okostelefonon van lehetőség, a Messenger.com weboldalról és a táblagépes Messenger alkalmazásokból hiányzik az opció, hogy Facebook nélküli új fiókot regisztrálhassunk.

Az új lehetőség egyik nagy előnye, hogy amennyiben mostanáig csak azért tartottuk meg a Facebook profilunkat, hogy tudjuk használni a Messengert, akkor mostantól nyugodt szívvel törölhetjük a közösségi oldalra regisztrált fiókunkat. Ennek pontos menetét ebben a cikkben vezettük le.

Mi változik a szétválasztást követően?

Amennyiben valaki úgy dönt, hogy szétválasztja a Facebook és a Messenger fiókját, az a Meta tájékoztatása szerint az alábbi változásokra számíthat:

  • A felhasználó a Messengeren belül ki lesz léptetve a Facebook-fióból. A meglévő Facebook-fiókhoz tartozó chatek elérhetők maradnak a Facebookon, de a vállalat azt javasolja, hogy legyen beállítva a biztonságos tárolás annak érdekében, hogy az üzenetek a felhőben maradjanak, és ne vesszen el a hozzáférés az üzenetelőzményekhez.
  • A Facebook-fiók nélküli új Messengerben nem lesznek elérhetők a korábbi üzenetváltások, de indíthatók új beszélgetések.
  • Az eredeti Facebook-fiók változatlan marad, ahogy az oda tartozó chatek és a fiókadatok is.
  • A Facebook nélküli új Messenger-fiókban használhatók maradnak a Messenger fő funkciói (pl. a privát üzenetküldés, hang-, illetve videohívás), de elérhetetlenné válnak a Facebook által nyújtott vagy a Facebook használatával elérhető olyan funkciókat, mint például a közösségi chatek és történetek.
  • Az eredeti Facebook-fiók névjegyei nem kerülnek át az új, Facebook nélküli Messenger-fiókba. A névjegyek ugyanakkor feltölthetők a Messengerbe az okostelefonról, de a kontaktok manuálisan is kikereshetők név vagy felhasználónév szerint. Fontos továbbá, hogy amennyiben valaki már feltöltötte az elérhetőségeinket a fiókjába, az üzenetei a chatben fognak megjelenni. Minden egyéb bejövő üzenet az engedélykérések közé kerül.
  • Üzenet küldésével meghívhatók emberek chatelni, de a chat csak akkor fog folytatódni, ha az illető elfogadja a felkérést.
  • Megmaradnak a biztonsági funkciók, így letilthatók maradnak a névjegyek, és továbbra is jelenthetők beszélgetések vagy névjegyek.
  • A Messenger alkalmazás asztali számítógépes verziója használhatatlanná válik, de a Messenger webes verziója továbbra is működni fog.
  • Csoportos Messenger-chat esetén a csoportchat nem támogat semmilyen Facebook által nyújtott közösségi funkciót.

A DMA miatt bekövetkező változások ugyanakkor nemcsak a Messengert érintik, de az új uniós törvénynek köszönhetően már a Meta-féle Marketplace, a Társkereső és a Játékok is használhatóvá válik Facebook-fiók nélkül, de az üzenetküldő szolgáltatáshoz hasonlóan itt is lehet számítani különböző korlátozásokra. Ezekről részletesebben a Facebook kapcsolódó súgócikkében lehet olvasni.

Az Európai Unió digitális piacokról szóló törvénye a Meta mellett más vállalatokat is érint, így Európában az Apple ökoszisztémája is komoly változásokon esik át. Hogy ez miképp érinti a régió felhasználóit, arról egy korábbi cikkünkben lehet olvasni.

Kapcsolódó
Így változik meg az Apple-felhasználók élete Európában
Az Apple az Európai Unió nyomására márciustól bevezeti az alternatív alkalmazásboltok és fizetési rendszerek lehetőségét, azonban amennyire lehetett, annyira kifacsarták a jogszabályt a maguk javára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik