Tech

Kukázták az Apple autó terveit, jönnek az elbocsátások

CHRISTIAN MILLE / ONLY WORLD / Only France via AFP
CHRISTIAN MILLE / ONLY WORLD / Only France via AFP

Több, egymástól független jelentés is arról számolt be, hogy az Apple felhagy a saját elektromos autója látrehozására irányuló tervekkel, ezzel véget vetve egy titkos projektnek, amely az elmúlt évtizedben hatalmas erőforrásokat emésztett fel a cégnél, írja a Gurdian.

A lap információi szerint a cupertinói cég vezetői a bejelentést egy keddi belsős ülésen tették meg. Ezzel egy időben néhány dolgozónak is felmondtak, az autókon dolgozó alkalmazottak egy részét pedig áthelyezték a generatív mesterséges intelligencia fejlesztésére irányuló projektekre.

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook az elmúlt években többször is utalt a cég autóval kapcsolatos terveire, bár soha nem kötelezte el magát a termék végleges elkészítése mellett. 

A cupertinói cég ennek ellenére dollármilliárdokat költhetett az elektromos, félig autonóm jármű kifejlesztésére a Project Titan kódnév alatt. A cég olyan cégektől csábított át vezetőket, mint a Lamborghini vagy a Tesla, hogy felügyeljék a fejlesztést, 2019-ben pedig megvásárolta a Drive.ai autonóm járművek tervezését végző vállalkozást is.

A cég bejelentése alaposan meglepte a a projekten dolgozó több száz alkalmazottat, akik közül most sokan új állás után kell, hogy nézzenek. A felhők már az elején gyülekeztek a projekt felett, amikor is 2028-ra halasztották a megjelenés dátumát. A Tesla és Twitter vezetője, Elon Musk egyszerűen, két emojival kommentálta a történéseket:

Kapcsolódó
Apple Vision Pro: forradalmi kütyü vagy méregdrága tech demó?
Két napig nyúztuk az Apple sokak által forradalminak kikiáltott új eszközét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik