Tudomány

84 éve eltűnt hajó roncsára bukkantak

Joseph Sohm / Getty Images
Joseph Sohm / Getty Images

Hajóroncsra bukkantak a világ legnagyobb édesvízi tavában, a Kanada és Amerika területén fekvő Felső-tóban – írja az Independent. A Great Lakes Shipwreck Historical Society és Dan Fountain hajóroncs-kutató a héten jelentette be, hogy megtalálták a 74 méter hosszú Arlington teherhajót, amely mintegy 200 méteres mélységben, a michigani Keweenaw-félszigettől 60 kilométerre északra nyugszik.

Az Arlington 1940. április 30-án hagyta el az Ontario tartománybeli Port Arthurt, tele búzával, célja Owen Sound volt Frederick Burke tapasztalt hajós kapitánysága alatt. Az Arlington egy nagyobb teherhajóval, a Collingwooddal együtt sűrű ködbe, majd sötétedés után viharba keveredett, mindkét jármű megrongálódott.

1940. május 1-én kora reggel az Arlington süllyedni kezdett, és a hajó főmérnöke riadót fújt. A legénység az életüket féltve, Burke kapitány utasítása nélkül elkezdte elhagyni a hajót.

A kapitányt leszámítva mindenki épségben elérte a Collingwoodot, Burke azonban hajójával együtt elsüllyedt.

Utoljára a kormány közelében látták, amint a Collingwood felé integet, percekkel azelőtt, hogy az Arlington elmerült. Hogy a kapitány miért maradt a hajón, máig rejtély.

A michigani Negaunee-ben élő Fountain körülbelül egy évtizede végez távérzékeléses vizsgálatokat a Felső-tóban. Miután megtalált egy lehetséges roncsot, értesítette a Great Lakes Shipwreck Historical Societyt, a szakértők pedig utóbb megállapították, hogy az Arlingtonra bukkantak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik