Tech

Elképesztően ritka bolygóra bukkant a NASA

Illusztráció: Kenneth Horn / Getty Images
Illusztráció: Kenneth Horn / Getty Images

Talált egy új bolygót a NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite elnevezésű műholdja, ami a hírek szerint gyorsabban foroghat, mint a Föld. A TOI-1347 b névre keresztelt bolygó mindössze 20 óra 24 perc alatt kerüli meg a csillagát – írja az IFLScience.

Becslések szerint a bolygó egy régi rendszerben található, ami legalább egymilliárd, de akár 1,8 milliárd éves is lehet. A TOI-1347 b és társbolygója, a TOI-1347 c egy csillag körül kering, amely valamivel világosabb és kisebb, mint a mi Napunk. A bolygók sokkal közelebb keringenek hozzá, mint a naprendszerünk bármely bolygója a Naphoz mérten.

A most felfedezett planéta egy úgynevezett ultrarövid periódusú (USP) bolygó, ami körülbelül minden 200. Naphoz hasonló csillag körül található meg. Ezek általában rendkívül sűrűek és sziklásak, ha pedig van légkörük, az a csillagrendszer ősanyagából áll össze. Ez azonban nagyjából százmillió év alatt eltűnhet a közeli csillag hatására.

A bolygó sugara nagyjából 1,8 Földnek felel meg, de a tömege több mint 11-szerese a miénknek.

Csillagászok szerint a bolygó légköre olyan sűrű, hogy blokkolja a fényt. A csapat azonban nem hiszi el, hogy ez ősi hidrogénből és héliumból áll, mint egy gázóriás, ennek ugyanis mára el kellett volna oszlani. Ehelyett úgy gondolják, a légkörnek jelentős molekulatömeggel kell rendelkeznie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik