Tech

Két hónap alatt már a második magyar programozóiskola zár be

izusek / Getty Images
izusek / Getty Images

Nyolc év működés után 2024. március 29-én végleg bezár a CodeBerry Programozóiskola, tudatta az intézmény a rendszerében regisztrált felhasználókkal. Az egyik legnagyobb hazai kódsuli bezárására nem sokkal azután kerül sor, hogy tavaly decemberben a Green Fox Academy is bejelentette, hogy üzleti nehézségek miatt bezárja kapuit – írja a hwsw.

A magyar alapítású CodeBerry 2016. és 2024. között a világ 43 országából érkező 200 ezer tanulónak tartott képzéseket, akik közül 15 ezren merültek el mélyebben a szakmában. Az iskola levelében azt írta, a bezárás azért vált elkerülhetetlenné, mert az évek során „nem sikerült pénzügyi szempontból fenntartható vállalkozássá növekedni”.

A korábban megvásárolt kurzusokhoz még 2024. március 29-ig lehet hozzáférni a megszokott módon.

A háború következményei, a magas infláció és egyéb gazdasági nehézségek amellett, hogy befékezték a munkaerőpiacot, komoly hatással volt az iskolák üzleti modellére is. Az elmúlt időszak likviditási kihívásai mellett a tartós erőforráshiányt is megemlítette a két iskola a bezárás okait firtató leveleikben.

Bizonyára sokat hallott mindenki az országos informatikushiányról, ez azonban főleg a tapasztalt szakemberekre vonatkozik, a juniorok egyre nehezebben tudnak csak elhelyezkedni. Mivel a pandémia érkezésével a remote betanítás körülményesebbé vált, egyes helyeken a kezdők felvételét is leállították, mivel muszáj melléjük egy seniort is odatenni, amire sok helyen nincs elég erőforrás. A piacról nagyon hiányzó informatikusok tehát leginkább a tapasztalt szakemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik