Tech

Kiderült, milyen újításokat hoz az Android 15

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Google a napokban elérhetővé tette az Android 15 operációs rendszer első előzetes verzióját, amit egyelőre csak a cég saját, Pixel eszközeire lehet letölteni. A rendszer számos újítást tartalmaz, melynek részeként megjelenik egy olyan új programozási felület (API), így elkerülhetővé válik például a játék közben túlmelegedés és lemerülés.

Az új tulajdonságok között szerepel a kamera app fejlesztése is: immáron szabályozható lesz a vaku fényereje, és a fényszenzorok érzékenysége. Emellett átalakul a képernyőmegosztás, amivel lehetővé teszi, hogy csak a kijelzőn látható tartalom egy részét vetítsük ki egy másik kijelzőre. A gyártó emellett nagy hangsúlyt fektet a telefonon tárolt állományok titkosítására is.

A 9to5Google szerint a rendszer sajátossága az lesz, hogy minden sokkal testreszabhatóbbá válik: a vaku mellett így a gépelés közbeni haptikus visszajelzés erőssége is állítható lesz.

Amennyiben az alkalmazások értesítései ellepik a képernyőnket, és ez zavaróvá válik, pár koppintással tehetünk ez ellen a Notification Cooldown opció kiválasztásával. Itt három lehetőség áll majd rendelkezésünkre: minden alkalmazásra, vagy csak a chat alkalmazásra is alkalmazni lehet az értesítések leállítását, és persze az az opció is ott van, hogy egyik alkalmazásra sem.

Az új Android rendszerben emellett feltűnik majd egy FileIntegrityManager, amelynek célja, hogy jobban védje a telefonon lévő fájlok a kéretlen látogatóktól és a potenciális károkozóktól. Végül pedig a zenészek is örülhetnek, az Android 15 ugyanis a virtuális MIDI-alkalmazásokra is kiterjeszti az UMP-támogatást. Ez lehetővé teszi a kompozíciós alkalmazások számára, hogy szintetizátor-alkalmazásokat irányítsanak, mintha egy virtuális MIDI 2.0 eszköz lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik