Tech

Kitilthatják a mobilokat a brit iskolákból

Martin Diebel / Getty Images
Martin Diebel / Getty Images

A brit kormány miniszterei megerősítették a Guardian azon információját, miszerint hamarosan egész Angliában betilthatják a mobiltelefonok használatát az iskolákban. A kormányzat a napokban egy 13 oldalas útmutatást küldött ki erről az iskolaigazgatóknak.

Néhány iskolában eddig is próbálták korlátozni a mobilhasználatot, egy igazgató szerint azonban bár jó hatással lenne a gyerekekre a korlátozás, a terv komoly szülői ellenállásba ütközhet. Ugyan a mostani útmutatás sem lenne törvényi erejű, és leginkább csak keretrendszert adhatna az iskolák számára, néhány konkrét lehetőséget is felvet:

  • a diákok otthon hagyhatnák a készüléket,
  • leadhatnák az iskolába való megérkezéskor,
  • letehetnék a szekrényükbe,
  • emellett pedig néma üzemmódban náluk is maradhatna.

A szabályozás betartatása azért is lesz nehéz, mert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság brit megfelelője, az Ofcom szerint a 12 éves gyerekek 97 százalékának már van mobiltelefonja az iskolában. Ez nemcsak azért probléma, mert a készülék elterelheti a figyelmüket a tananyagról, hanem azért is, mert a hatóság szerint így nagyobb a veszélye a zaklatásnak, vagy a társadalmi kirekesztésnek.

Az útmutatásban hangsúlyozták, hogy el kell magyarázni a szabályokat a diákoknak, valamint a tanároknak is példát kell mutatni, így ők sem mobilozhatnának az intézmény területén.

Gillian Keegan brit oktatási államtitkár szerint a mostani útmutatás után következetesen tudnak majd eljárni az iskolák az ügyben. A politikus szerint a chatelésnél sokkal fontosabb lenne, hogy a gyerekek élő szóban beszélgessenek egymással, és barátságokat alakítsanak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik