Tech

Már házakat is építenek a robotok

Andrey Popov / Getty Images
Andrey Popov / Getty Images

A technológia fejlődése egyre több iparágban vezet automatizálási törekvésekhez, ez alól pedig a 2022-ben hazánkban közel 6800 milliárd forintos értéket képviselő építőipar sem kivétel. A szektorban dolgozók munkája sokszor ismétlődő, emellett megerőltető és veszélyes is, így egyre több startup veti fel, hogy jobb lenne, ha robotok látnák el az ilyen munkaköröket, írja a TechCrunch.

Kőműves robotokat már több vállalat is készít: az amerikai Hadrian X vállalat masinái nagyméretű beton falazóelemekből készítenek szerkezeteket, míg az amszterdami székhelyű Monumental az ismertebb vörös téglákra specializálódott. A 2021-es cég már végzett munkákat Hollandiában, például egy 15 méteres irodaház homlokzatáért is ők feleltek.

Ezt követően 25 vállalkozóval kötöttek együttműködést, köztük olyannal is, amely szociális otthonok építését végzi.

Az építkezési munkálatok elvégzéséről több robot gondoskodik párhuzamosan: külön gép felel a téglák lerakásáért, a kötőanyagként szolgáló malter kikeveréséért, és annak felapplikálásáért is. Emellett egy autonóm jármű a teherbírásával teljesít hasznos szolgálatot, ugyanis az emelésért és a támasztékért is ez felelős. A cég most 25 millió dollárt akar összegyűjteni, amit munkaerőfelvételre, a gyártás méretének növelésére és a robotok által kezelhető téglák diverzifikálására fordítanának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik