Tech

Döntött az Európai Bizottság, örülhet az Apple és a Microsoft

Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images
Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Az Európai Bizottság 2023 végén kezdte el vizsgálni a felhasználók és a rivális szolgáltatók megkérdezésével, hogy két cég, a Microsoft és az Apple platformjai kiemelt jelentőségűnek számítanak-e a digitális piacok működését előíró átfogó jogszabály, a Digital Markets Act (DMA) értelmében.

A napokban az EU versenyjogi szerve közzétette az öt hónap vizsgálat után hozott hivatalos döntését, miszerint az iMessage üzenetküldő szolgáltatásnak nincs elegendő európai felhasználója ahhoz, hogy kiemelt szolgáltatásnak minősüljön. Az indoklás szerint ugyan az iMessage rendkívül népszerű az Egyesült Államokban, Európában ritkábban használják, még az iPhone-felhasználók körében is a WhatsApp a legdominánsabb csevegőplatform, írja a hwsw.

Ahhoz, hogy Európában meghatározó alkalmazásnak, úgynevezett gatekeepernek tekintsenek egy felületet, a platformnak több mint 45 millió havi aktív felhasználóra, vagy 75 milliárd eurós piaci értékre lenne szüksége, ám az Apple állítása szerint ez nem teljesül. 

Az iMessage mellett a Microsoft Bing keresőmotorja, Edge böngészője és hirdetési szolgáltatásai (Microsoft Advertising) sem minősülnek kiemelten dominánsnak, így ezekre sem lesznek érvényesek a szigorítások. Itt szintén az volt az indok, hogy nincs elegendő havi felhasználójuk.

A döntés azt is jelenti, hogy az Apple-nek nem kötelező támogatnia az üzenetküldés interoperabilitását, amely átjárhatóságot biztosított volna a különböző chatalkalmazások közt. Az Európai Bizottság végső döntéséhez minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy az Apple tavaly novemberben bejelentette, hogy végre az iPhone-ok is támogatni fogják az RCS üzenetküldést, a legtöbb androidos készülék által használt üzenetküldési szabványt.

Kapcsolódó
Teljesen átalakul a közösségi média Európában: erre lehet számítani
A Facebook és az Európai Unió harca évek óta tart, azonban most úgy tűnik, sikerül keretek közé szorítani a közösségi médiaóriást, és a társait is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik