Tech

Az Apple ismét behódolt az Európai Uniónak

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Hosszú évek küzdelme után az Apple végre beadta a derekát, melynek eredményeként 2024-től az iPhone-ok is támogatni fogják az RCS üzenetküldést, a legtöbb androidos készülék által használt üzenetküldési szabványt – írja a Verge.

Úgy gondoljuk, hogy az RCS Universal Profile jobb interoperabilitási élményt nyújt majd az SMS-hez vagy az MMS-hez képest. Ez az iMessage mellett fog működni, amely továbbra is a legjobb és legbiztonságosabb üzenetküldési élményt nyújtja majd az Apple-felhasználók számára

— jelentette ki Jacqueline Roy, az Apple szóvivője.

Az RCS-támogatás lehetővé teszi az SMS-üzenetek titkosítását, a „látta” és gépelést mutató jelzések, illetve a nagy felbontású képek és videók küldését az iPhone-ok és az androidos készülékek között.

Ugyanakkor ahogy az a szóvivő szavaiból is látszik, az iMessaget továbbra is külön platformként kezeli az Apple. A cupertinói cég vélhetően nem magától döntött az RCS-támogatás mellett. Egyrészt az Európai Unió digitális piacokról szóló törvénye (DMA) is hatalmas nyomást gyakorolt az Apple-re. A szabályozás megkövetelné, hogy az egyes gyártók szolgáltatásai platformokon átívelők elérhetők legyenek, így például azt is, hogy az iMessage is megjelenjen az androidos mobilokon.

Bár a Nothing vállalat épp a napokban jelentette be, hogy megoldotta ezt az évtizedes problémát, az Apple nem tiltakozhat ez ellen hangosan, ugyanis azzal elismerné, hogy az iMessage egy alapvető platformszolgáltatás. Márpedig ez ellentmondana az Európai Unió felé tett eddigi kijelentéseikkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik