Tech

Trükkös módszert találtak az ittas vezetők kiszűrésére

rolfo / Getty Images
rolfo / Getty Images

Az ittas vezetés elleni fellépés eszközeként a rendőrök napjainkban egyszerű, a vér alkoholtartalmát mérő szondákat használnak, azonban az elmúlt években számos ötlet született már, amivel hatékonyabb lehetne a védekezés. Ilyen például az autóba épített teszt, ami addig blokkolja a motort, míg a sofőr ki nem józanodik. Most azonban úgy tűnik, ide is beszivároghat a mesterséges intelligencia – írja a hvg.

A North York-i Általános Kórház munkatársainak hipotézise az volt, hogy az alkohol megváltoztatja a beszédet. Úgy gondolták, hogy mivel a beszéd könnyen rögzíthető akár egy mobillal is, a hangminták vizsgálata hatékonyan kimutathatná a részegséget. Módszerük kidolgozásába húsz felnőttet vontak be, bár végül csak 18-as voltak hajlandók hangmintát adni. A résztvevők 21–62 évesek voltak, és 72 százalékuk férfi volt.

A vizsgálat reggelén valamennyiüknek fel kellett olvasniuk egy angol nyelvtörőt, és telefonnal rögzítették a szavaikat. Ezután egy olyan koktélt kellett meginniuk, hogy a leheletből vett minta alkoholkoncentrációja 0,08 százalék felett legyen. Egy óra eltelte után, hét órán keresztül félóránként megmérték a résztvevők alkoholszintjét, és rögzítették a nyelvtörő felolvasását. Ezekkel a felvételekkel gépi tanulási modellt dolgoztak ki az ittasság jelzésére.

A modell végül 98 százalékos pontossággal tudta megítélni a részegséget.

A Journal of Studies on Alcohol and Drugs folyóiratban közzétett kutatásnak persze voltak korlátjai. Csak egy kis mintát használtak, a kísérletbe bevontak angol nyelven beszéltek és együttműködtek a kutatókkal. Emiatt természetesen felmerül, hogy nem biztos, hogy az eredmények ugyan ezek lennének, ha a hangminta változatosabb lenne, és az alkoholt fogyasztók megpróbálnák leplezni a részegségüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik