Tech

Hamarosan az autó szólhat rá a részeg sofőrökre

Getty Images
Getty Images

Új technológiával szerelhetik fel hamarosan az autókat az Egyesült Államokban, amely garantálná, hogy ittas sofőr nem indul útnak. A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NTSB) javaslata szerint alkoholdetektáló rendszerrel kellene felszerelni az újonnan forgalomba kerülő járműveket — írja az ArsTechnica.

Mivel az NTSB nem dönthet egymaga ilyen fajsúlyos kérdésről, megsürgette az illetékes Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatalt (NHTSA), hogy minél előbb vizsgálja meg az említett javaslatot. A hivatal olyan intézkedéseket vetített elő, amelyek a járműbe épített modern technológia hasznosításával gátolnák meg vagy korlátoznák a hozzáférést indokolt esetben.

Ezt egy beépített véralkoholszintmérővel, és egy, a sofőr állapotát folyamatosan felügyelő rendszer integrálásával érnék el.

Az ittas vezetés régóta fennálló probléma, amely globális több ezer halálos áldozatot követel évente. Az NTSB javaslatát azonban egy konkrét, tavalyi eset ösztönözte, amelyben kilenc ember, köztük hét gyermek vesztette életét. A 2021 januári baleset a kaliforniai Avenal közelében történt, ahol egy ittas, gyorsan hajtó sofőr elvesztette az irányítást a terepjárója felett, és frontálisan ütközött egy másik kisteherautóval.

Bár a baleset utáni toxikológiai vizsgálatok kannabisz használatára utaló jeleket mutattak, az NTSB nem tudta megállapítani, hogy a marihuánafogyasztás hatásai hozzájárultak-e a sofőr vezetési képességének károsodásához. A halálos baleset oka valószínűleg az lehetett, hogy a terepjáró vezetője nem tudta irányítani a járművét, mivel magas fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt a hivatal szerint.

Az NHTSA szóvivője közölte, az egyetlen elfogadható szám az alkoholos befolyásoltság alatt okozott balesetek száma mellett egyedül a nulla lehet, ezért minél előbb szeretnék elfogadtatni az általuk javasolt új szabályokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik