Tech

Lakott területen csapódtak be egy kínai űrrakéta darabjai

Wang Jiangbo / XINHUA / Xinhua via AFP
Wang Jiangbo / XINHUA / Xinhua via AFP

Kínai műholdak felbocsátásához használt rakéta töredékei hullottak le Kínában, lakott területen – írja a Space.com. A maradványokról felvétel is készült.

A Kínai Nemzeti Űrügynökség magyar idő szerint december 26-án, a korai órákban állított pályára két műholdat a hszicsangi űrközpontból. A Csangcseng 3B rakéta két űreszközt is szállított a kínai Beidou navigációs műholdrendszer számára, amely nagyjából az amerikai GPS-nek felel meg.

A műholdak sikeresen közepes Föld körüli pályára álltak, a Csangcseng 3B oldalsó gyorsítói viszont visszahullottak, és a dél-kínai Kuanghszi régióban landoltak.

Andrew Jones újságíró az X-en tett közzé egy videót, amelyet eredetileg a Weibón osztottak meg. Ezen az egyik maradvány visszahullása látható, de a másik gyorsítót is észlelték, az eszköz állítólag egy háznál csapódott be. A felvételeken nitrogén-tetroxidra utaló vörösesbarna gáz vagy füst vehető ki, a rakétában emellett hidrazint is használnak, mindkét anyag rendkívül veszélyes.

Nem ez az első alkalom, amikor kínai űrrakéták okoznak riadalmat. Pekinget korábban több ország is megvádolta azzal, hogy meggondolatlanul bánik űrhulladékaival. Kínában a rakétaindítások előtt gyakran adnak ki figyelmeztetéseket, végeznek evakuálást egyes, potenciálisan érintett területeken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik