Tech

Veszélyes alkalmazás tűnt fel az App Store-ban

Mateusz Slodkowski / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Mateusz Slodkowski / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Az Apple alkalmazásboltja híres arról, hogy alaposan megszűri, milyen alkalmazások kerülhetnek be a kínálatába – éppen ezért is háborodtak fel a cupertinói cégnél az EU-döntésen, miszerint többek között harmadik féltől származó appboltoknak is teret kell engedniük a kínálatukban. Most azonban úgy tűnik, átcsúszott egy alkalmazás a szigorú ellenőrzésen – írja a TechCrunch.

A problémás alkalmazás a LastPass nevű, népszerű jelszókezelő programnak adta ki magát, igaz, azóta eltűnt a boltból. Aki viszont letöltötte, azoknak komoly gondokat okozhat. A valódi LastPass elmondása szerint a probléma – túl azon, hogy a fejlesztője nem a LogMeIn – az, hogy mindenben az eredeti programot, valamint annak arculati elemeit másolta, csupán néhány elírás volt a programban.

Az Appfigures elemzőplatform szerint az alkalmazás január 21-én jelent meg, tehát több hétig bárki letölthette az App Store-ból. A jelek szerint azonban a felhasználók észlelték a problémát, mivel a legtöbb értékelés arra figyelmeztetett másokat, hogy ez nem a valódi applikáció. A LogMeIn, azt követően, hogy jelezte az Apple-nek a hibát, blogposztban jelezte, hogy visszaélés történik.

A baklövés nem jön túl jókor az Apple-nek, ugyanis hónapokon át azzal győzködte a digitális piacokról szóló jogszabály (DMA) bevezetése ellen az uniós döntéshozókat, hogy romlana az Apple ökoszisztéma biztonsága, ha be kéne engedni új appboltokat is az iOS rendszerébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik