Tech

Új rekord született a fúziós energiában

ADRIAN DENNIS / POOL / AFP
ADRIAN DENNIS / POOL / AFP

Megdöntötték az egy plazmakisülésben megtermelt fúziós energia világrekordját a Joint European Torus (JET) szakértői – írja az MTI a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont közleményére hivatkozva. Az Oxfordban található JET a világ egyik legnagyobb fúziós berendezése.

A rendszer egy nagyjából homokszemnyi tömegű, 0,21 milligrammos fúziós üzemanyagból annyi energiát termelt, amellyel egy 70 kilogramm tömegű embert 10 ezer méter magasságig lehetne emelni.

A világrekord felállítása jelentős lépés a békés célú magfúziós kutatásokban mind fizikai, mind mérnöki szempontból.

A JET utolsó deutérium-trícium kísérletei (DTE3) során, a rekordkisülésben 5,2 másodpercen keresztül szabadult fel folyamatosan a fúziós energia, ami 69,26 megajoule hőenergiát eredményezett, mindössze 0,21 milligramm üzemanyag felhasználásával. A JET egy tokamak típusú berendezés, amely erős mágneses teret használ egy úszógumi alakú plazma összetartására.

A fúziós energiatermelésre irányuló kutatásokban leggyakrabban a két nehéz hidrogénváltozatot, a deutérium és a trícium gázokat használják üzemanyagként. Amikor a deutérium és a trícium egyesül, hélium és nagy mennyiségű energia szabadul fel, ez a reakció a jövőbeli fúziós erőművek alapja.

Zoletnik Sándor, a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont Fúziós Plazmafizika Laboratóriumának vezetője szerint a magyar kutatók és mérnökök több mint 20 éve vesznek részt a JET-en végzett tudományos kutatásokban, többek között egy gyorskamerarendszer és egy atomnyaláb-diagnosztika fejlesztése, üzemeltetése és adatainak interpretációja volt a feladatunk. Bár decemberben a berendezést 40 év után leállították, a munka nem állt meg, hiszen az adatok kiértékelése még hosszú éveket vesz majd igénybe, öröksége pedig a fúziós reaktorok következő generációin is érezteti majd hatását.

Az EUROfusion, amelynek a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont a magyar tagja, több mint 300 tudóst és mérnököt foglalkoztat az Egyesült Királyság Atomenergia Hatóságának (UKAEA) oxfordi telephelyén, akik mind hozzájárultak a mérföldkőnek számító kísérletekhez. Az eredmények megerősítették, hogy a JET kulcsszerepet játszott az utóbbi évtizedek fúziós kutatásaiban, amelyek majd elvezetnek egy biztonságos, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és fenntartható energiaforrás kifejlesztéséhez a jövőben.

A JET eredményei közvetlenül hatnak nemcsak a Dél-Franciaországban épülő fúziós reaktorra, az ITER-re, hanem az Egyesült Királyság STEP prototípus erőművére, az európai demonstrációs erőműre (DEMO), illetve más globális fúziós projektekre, amelyek mind a biztonságos, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és fenntartható energiatermelést célozzák a jövőben.

A JET által elért eredmények a jelentős tudományos mérföldkövektől az energetikai rekordok felállításáig a létesítmény időtálló örökségét bizonyítják a fúziós technológia fejlődésének történetében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik