Tech

Halott csillagok körül keringő bolygókat találtak

Nazarii Neshcherenskyi / Getty Images
Nazarii Neshcherenskyi / Getty Images

Halott csillagok körül keringő bolygókat figyelt meg a James Webb űrtávcső (JWST) – írja a Space.com. A tudósok szerint az objektumok vizsgálata olyan, mintha a Naprendszer jövőjébe pillanthatnánk bele.

A JWST két exobolygót – vagyis Naprendszerünkön kívüli bolygót – vett észre, amelyek két különböző fehér törpe, azaz halott csillagok maradványai körül keringenek. Ezek az égitestek nagyon hasonlítanak az olyan Föld közelében található gázóriásokra, mint a Jupiter vagy a Szaturnusz.

A szakértők úgy gondolják, hogy előbb-utóbb a Nap is egy fehér törpévé fog változni, előtte azonban egészen a Jupiterig minden körülötte keringő bolygót elpusztít majd. Mindez körülbelül 5 milliárd év múlva veszi kezdetét, amikor a Nap egy vörös óriássá növekszik, ezzel együtt pedig bekebelezi a Merkúrt, a Vénuszt, a Földet és valószínűleg a Marsot is. Külső rétegei ezután szép lassan szétoszlanak majd, és kizárólag a magja marad meg, ezt nevezzük fehér törpének.

Susan Mullaly csillagász szerint ez az első alkalom, hogy megfigyelhetjük, milyen is egy bolygórendszer, miután a csillaga kimúlik. A most felfedezett planéták létezése azt bizonyítja, hogy a Jupiter és a Szaturnusz képes lehet túlélni majd a Nap pusztulását is.

Az exobolygók további vizsgálata pedig arra is választ adhat, hogy mi fog történni gázóriásainkkal ezután. A kutatók éppen a jövőben további megfigyeléseket végeznek majd, amelyekkel megpróbálják megállapítani a távoli égitestek tömegét, méretét és légkörük összetételét is.

Kapcsolódó
Több tucat új bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül
A közelmúltban detektált égitestek közül több csillaga lakható zónájában lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik