Tech

Megint súlyos bírsággal néz szembe a Tesla

Justin Sullivan/Getty Images
Justin Sullivan/Getty Images

Huszonöt kaliforniai megye perelte be a Teslát azzal a váddal, hogy az autógyártó cég hanyag módon kezelte a veszélyes hulladékot a létesítményeiben. A keresetet azután nyújtották be, hogy a több hónapig tartó egyezségi tárgyalások meghiúsultak – írja a TechCrunch.

A San Joaquin megyei felsőbírósághoz benyújtott panasz szerint a Tesla nem megfelelően címkézett és semmisített meg ólomsavas akkumulátorokat és egyéb akkumulátorfajtákat, de a festékek, fékfolyadék, aeroszolok, valamint a fagyálló, aceton, gázolaj ártalmatlanításánál is gondok adódtak.

A megyék kerületi ügyészeinek célja, hogy a jövőben kikényszeríthessék a Teslától azt, hogy megfelelően kezeljék a hulladékot, emellett kompenzációt is követelnek: szabálysértésenként napi 70 ezer dollárt, vagyis nagyjából 24,8 millió forintot.

A Teslát korábban számos alkalommal elmarasztalták már a kaliforniai gyárai környezeti hatásai miatt. 2019-ben a fremonti gyárában szintén a veszélyes hulladékok címkézése volt az egyik szabálysértési eljárás indítéka, ami 31 ezer dolláros bírságot vont maga után.

2022-ben pedig 275 ezer dolláros bírságot is ki kellett fizetnie, amiért megsértette a Los Angeles-medencében tartósan megrekedt szmog miatt életre hívott „tiszta levegő törvényt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik