Tech

Ezek voltak a lezuhant marshelikopter utolsó fotói

NASA / JPL-Caltech
NASA / JPL-Caltech

A NASA megosztotta az Ingenuity (találékonyság) nevű marshelikopterének utolsó fényképeit, az egyik a végzetes hiba is látszik, amely véget vetett az eszköz küldetésének – írja a Live Science.

Amint a 24.hu korábban beszámolt róla, idén januárban befejeződött az Ingenuity három éve tartó küldetése, miután egyik rotorlapátja súlyosan megsérült. A károk az eszköz egyik utolsó fotóján is látszódnak, amelyen megpillantható a törött alkatrész árnyéka.

NASA / JPL-Caltech

A korábbi híradások csupán egy sérült rotorlapátról számoltak be, a NASA képein azonban jól látszik, hogy egy másik végéből is jókora darab letört. A végzetes károsodásokat a helikopter a 72. repülése közben szenvedte el, amikor váratlanul elvesztette a kapcsolatot a NASA a földi irányítóközpontjával, ezért 1 méteres magasságból lezuhant.

Amikor az űrügynökség újra kapcsolatot létesített az eszközzel, már világos volt, hogy a Ingenuity soha többé nem lesz képes repülni.

NASA / JPL-Caltech

A mindössze 1,8 kilogrammos robotizált helikopter az első ember alkotta tárgy volt, amely egy idegen égitest felszínén repkedett. Összesen 72-szer emelkedett a magasba a vörös bolygón, ezzel messze túlteljesítette eredeti feladatait.

Ez a figyelemre méltó helikopter magasabbra és messzebbre repült, mint azt valaha is elképzeltük

– mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója.

Az Ingenuity 2021 februárjában landolt a Mars Jezero-kráterében a Perseverance marsjáróval együtt. Az alapcél az volt, hogy a helikopter legalább öt repülést hajtson végre, ám hamar túlszárnyalta az elvárásokat. A robot bebizonyította, hogy a Mars rendkívül ritka légkörében is lehet repülni.

Az Ingenuity utóbb felderítőként kezdte el segíteni a Perseverance munkáját, a helikopter összesen mintegy 129 percet repült. Utoljára január 18-án emelkedett a magasba.

Kapcsolódó
Így néz ki egy óriási homokvihar a Marson
A hatalmas porfelhőt egy kínai űrszonda fotózta le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik