Tech

Az élet nyomai rejtőzhetnek ebben a marsi kráterben

dottedhippo / Getty Images
dottedhippo / Getty Images

Egy friss tanulmány megerősíti: a NASA Perseverance robotja valóban egy ősi marsi tóban végzi misszióját – írja a ScienceAlert. A mai Jezero-kráterben a távoli múltban alkalmasak lehettek a körülmények az élet számára, ha a vörös bolygón egykor voltak mikrobák, azok megkövesedett maradványai még a térségben lehetnek.

A kutatók egy ideje sejtik, hogy a régióban évmilliárdokkal ezelőtt egy tó volt, nem véletlenül jelölték ki célterületként a krátert a Perseverance számára. A marsjáró utóbb további bizonyítékokat talált, így egy, a tóba ömlő folyó lehetséges nyomait.

A szakértők most radaradatokat elemezve pillantottak be a térség mélyére. David Paige, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a Mars körül keringő szondákkal már megfigyeltek izgalmas felszíni formációkat, de nem tudhatták biztosan, hogy a képződmények eredeti állapotukban láthatóak-e. Ennek eldöntésében segíthet a talajszint alatti vizsgálat.

A Perseverance fedélzetén lévő hét eszköz közül az RIMFAX nevű talajradar különösen értékes. A rendszer képes több mint 10 méteres mélységig észlelni a jeget és vizet, valamint 20 méteres mélységig feltérképezni a talaj- és kőzetrétegeket.

A Perseverance tavaly egy jó darabig a Jezero-kráter nyugati peremén haladt, miközben adatokat gyűjtött a RIMFAX. Az információk megerősítették, hogy a környéken egykor egy tó húzódott.

A csapat arra jutott, hogy a mintegy 4 milliárd éves krátert egy aszteroida alakította ki, majd később üledékkel és kőzetekkel töltődött fel. Ezen anyagok víz vagy vulkáni aktivitás révén kerülhettek ide, a Perseverance adatai alapján előbbi tűnik valószínűbbnek.

A mélyedés nyugati részén, a felszín alatt lévő üledékek rétegei arra utalnak, hogy egy földi tóhoz hasonló, vizes környezetben rakódtak le. A kutatók szerint az ősi tó a kráter jelentős részét elfoglalhatta, idővel pedig szintje változott – néha megduzzadt, máskor kiszáradt.

Egy ilyen hosszú életű vizes környezet ideális hely lehetett a mikrobák számára

A Perseverance 2021-es landolása óta több üledékmintát is begyűjtött a régióból, ezekben szerves vegyületek jeleit detektálták. Az anyagokat egy későbbi küldetés keretében hozzák majd el, a földi laborokban pedig alaposabb elemzések alá vethetik őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik