Tech

Felrobbantottak egy űrállomást

Sierra Space
Sierra Space

Egyre több szó esik arról, hogy hamarosan el kell köszönnie az emberiségnek a jelenlegi Nemzetközi Űrállomástól, a megoldást pedig sokak szerint a felfújható bázisok jelentik. Ez a technológia összezsugorítható, és könnyedén elhelyezhető egy egyszerű hordozórakétában, amelynek pályára állása után életteret biztosíthat az expedíción résztvevő asztronauták számára – írja az Interesting Engineering.

A Sierra Space elnevezésű repülőgépipari vállalat már javában teszteli is ezt az új technológiát, hogy 2030-ra valósággá válhasson a koncepció. A vállalat nemrég teljes körű nyomástesztet hajtott végre a Large Integrated Flexible Environment (LIFE) egység prototípusán a NASA Marshall Űrközpontjánál.

A prototípus közel 20 méteresre tud kitágulni, a teszt fókusza azonban az egység nyomástartó héjának teherbírásán volt. Az elemet ezért addig töltötték fel extra levegővel, amíg az fel nem robbant. A szakértők a szerkezetet a NASA által javasolt több mint 4 báros nyomás fölé pumpálták, amíg végül nem bírta a nagy nyomást, és óriásit pukkant.

A robbanás 164 rúd dinamit együttes erejének felelt meg.

Az ilyen tesztek célja, hogy megvizsgálják a tágulásra képes anyagok hatékonyságát, és meghatározzák, hogyan lenne képes helytállni a LIFE a világűr zord körülményeivel szemben. A LIFE-ból egyébként nagyjából három egységre lenne szükség ahhoz, hogy helyettesíteni tudja a Nemzetközi Űrállomást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik