Tech

Ezt a gamer gépet semmi nem fogja megakasztani

Frissítést kaptak a Lenovo videójátékra szánt gépei, igazi erőművek lettek.

A Lenovo idén sem aprózta el a jelenlétét a Las Vegasban január elején rendezett CES kütyüexpón, hiszen harmincnál is több eszközről rántották le a leplet a rendezvény során, ezek mind idén fognak kereskedelmi forgalomba kerülni. Ezek között akadt eddig nem nagyon látott üzleti megoldás a ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid  képében, de frissült a gyártó prémium kategóriás gamer gépeit tartalmazó Legion termékcsalád is.

A felhozatalból a legbrutálisabb az abszolút csúcsmodell Legion 9i legújabb generációja, aminél a legjobban felszerelt modell esetében a 16 hüvelykes kijelző mellé egy 14. generációs Intel Core i9-14900HX processzor dukál, méghozzá egy GeForce RTX 4090 videókártya, 64 gigabájt DDR5 memória és egy 2 terabájtos SSD társaságában.

Lenovo

A gép egyik különlegessége, hogy a processzor és a grafikus egység között a gyártó saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciával megtámogatott LA3-P nevű chipje osztja el a rendelkezésre álló 230 wattnyi teljesítményt, annak függvényében, hogy a felhasználó éppen mire (játékra vagy más feladatra) használja a gépet.

A 2024-es CES legtöbbett szajkózott technológiája természetesen az MI volt, ami szép lassan bekerül minden létező eszközbe. A laptopoknál például rengeteg gépen debütált egy új gomb a billentyűzeteken, amivel azonnal előhívható lesz a Windows operációs rendszerbe beépülő, jelenleg a GPT 4 modellen alapuló Copilot, ami lényegében egy mesterséges intelligenciát alkalmazó asszisztens. A Lenovónál viszont a technológia abban is a segítségünkre lesz, hogy mindig a lehető legjobb teljesítményt hozhassuk ki a hordozható erőművünkből, de emellett még abban is szerepet játszhat, hogy a laptop RGB fényeinek játéka szinkroban legyen az éppen lejátszott zenével.

A korábban említett méretes kijelző alapja egy Mini LED panel, méghozzá 3200 x 2000 pixeles felbontással, maximum 165 Hz-es képfrissítéssel, G-Sync kompatibilitással, 100 százalékos DCI-P3 színhűséggel és a VESA DisplayHDR 1000 tanúsítványhoz elegendő fényerővel. A csatlakozók frontján pedig a Thunderbolt 4, az USB 3.2 Gen2 és Gen1, illetve a HDMI mellől nem hiányzik a manapság sok gépről lespórolt Ethernet port sem. A remélhetőleg hosszú energiaellátásról pedig egy 99,9 Wh-s telep gondoskodik.

Lenovo A Legion 91 visszafogott terepmintáját egy LED-es logó és háttérfény egészíti ki.

A többi frissített Legion közül a Legion Pro 7i és Pro 5i változatok szintén 16 hüvelykes, de DisplayHDR WXGA kijelzőkkel kerülnek forgalomba, és ezeknél az Intel processzorok mellé a Pro 7i esetében GeForce RTX 4090, míg a Pro 5i esetében GeForce RTX 4070 választható maximumként. A belépő szintnek mondható Legion 7i, 5i és Slim 5 modellek esetében az előbbiek Intel platformra épülnek, a Slim 5 viszont Ryzen 8040 szériás processzorokkal kerül forgalomba, amik mellé GeForce RTX 4070 VGA dukál.

Kapcsolódó
Egészen különleges hibrid laptoppal állt elő a Lenovo
Ha akarod hagyományos Win 11-es laptop, ha akarod androidos táblagép.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik