Tech

Útnak indult az első török űrhajós

Paul Hennessy / Anadolu via Getty Images
Paul Hennessy / Anadolu via Getty Images

Törökország első űrhajósa és három európai társa indult útnak csütörtökön a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – írja az MTI. Az Axiom szerint ez az első teljesen európai kereskedelmi űrhajósmisszió.

A fedélzeten négyen vannak: Alper Gezeravci, a török légierő 44 éves veteránja, Walter Villadei, az olasz légierő 49 éves ezredese és az Ax-3 misszió pilótája, Marcus Wandt, 43 éves svéd pilóta, valamint a spanyol-amerikai kettősállampolgár Michael López-Alegrí­a, a NASA amerikai űrkutatási hivatal nyugalmazott űrhajósa, aki egyben a misszió parancsnoka is.

Gezeravci korábban úgy fogalmazott, kész a török nép álmait az űr mélységeibe vinni. Az Anadolu török hírügynökségnek adott interjújában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ISS-re tervezett útja nem öncélú, hanem Törökország űrkutatási céljait szolgálja.

A SpaceX amerikai űrvállalat Crew Dragon űrhajóját egy Axiom hordozórakéta segítségével lőtték fel a floridai Cape Canaveralben lévő űrközpontból és a tervek szerint 36 órán belül fog csatlakozni a Föld felszíne felett 400 kilométerrel keringő ISS-hez.

A 14 napos Ax-3 küldetést a texasi székhelyű Axiom Space magánvállalat a NASA-val együttműködve készítette elő. A misszió során több mint harminc kísérlet elvégzését tervezik, amelyek zöme az űrrepülés emberi egészségre, illetve betegségekre gyakorolt hatásait kutatja.

Ez az Axiom harmadik ilyen jellegű – kereskedelmi alapon szervezett – űrmissziója. A vállalat űrhajósonként legkevesebb 55 millió dollárt (19 milliárd forint) kér a szolgáltatásai iránt érdeklődő államoktól, illetve cégektől.

Kapcsolódó
Magyar az űrben, emberek a Holdnál – ez vár ránk 2024-ben
Számos izgalmas űrküldetést fognak elvégezni 2024-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik