Tech

Új várost építenének a techmilliárdosok Amerikában

California Forever
Az új város látványterve
California Forever
Az új város látványterve

Teljesen új várost építenének amerikai techmilliárdosok Kalifornia északi részén – írja a The Guardian. A terv érdekében a California Forever nevű vállalat már több mint 240 millió négyzetméter földet vásárolt fel, azonban most úgy tűnik, hogy a választó polgárok keresztül húzhatják a cég számításait.

A California Forever azt ígéri, hogy egy besétálható és fenntartható közösséget hoznának létre, mindössze 96 kilométerre San Franciscotól. A településen parkokat létesítenének, apartman- és sorházakat állítanának, továbbá mintegy 15 ezer új munkahelyet teremtenének.

A beruházás első ütemében nagyjából 20 ezer otthont építenének, amely körülbelül 50 ezer lakót képes befogadni, később azonban akár 400 ezer ember is élhet majd a városban, ez pedig – a számos techmilliárdos által támogatott cég vezérigazgatója szerint – a kaliforniai lakhatási válságot is enyhítheti.

A térség lakosai, képviselői, illetve környezetvédelmi csoportjai viszont nagy számban ellenzik a projektet. A legtöbben attól tartanak, hogy az új város negatív hatással lesz a megye egyébként is szegényes vízkészletére, fontos termőföldeket vesz el, valamint magasabb adókat róhat a lakosokra.

A California Forever februártól azt tervezi, hogy aláírásokat gyűjt, és megszavaztatja a polgárokkal, hogy támogatják-e a projektet. A vállalatnak 13 500 szignót kell megszerezniük ahhoz, hogy felkerülhessenek a novemberi szavazólapokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik