Tech

Ezeken a helyeken ne töltse soha a telefonját

Su Arslanoglu / Getty Images
Su Arslanoglu / Getty Images

A modern világban egyre többször igazolódik be az a mondás, hogy ha valami ingyen van, te magad vagy a termék. A nyilvános wifi-hálózatokat gyakran használják a szereplők rosszindulatú szoftverek terjesztésére, és sajnos sokszor ugyanez a helyzet a nyilvános helyeken elhelyezett töltőkkel is – írja a Reader’s Digest.

James Goepel, a Fathom Cyber vezérigazgatója, a Drexel Egyetem kiberbiztonsági professzora a lapnak elmondta, a töltőállomásokat a rosszindulatú szereplők kedvük szerint módosíthatják, így a töltés során akár káros programokat telepíthetnek az áldozatok készülékeire. A szakértő több nyilvános helyet is megemlített, ahol nem érdemes tölteni a mobilunkat, ha el akarjuk kerülni, hogy kéretlen szoftverek kerüljenek a készülékünkre.

A repülőtereken napjainkban már rengeteg töltőállomás kap helyet, ahol nagy ritkán vezeték nélkül, általában azonban töltőre dugva, vagy USB-n keresztül nyerhetünk energiát. A kábelbe azonban a szakértők szerint bele lehet nyúlni, így még ha nyilvánosan tesszük is töltőre a mobilunkat, érdemes saját töltőfejet és kábelt magunkkal vinni.

Hasonló a helyzet a vasútállomásokon és a modern szerelvényeken is, ahol szintén érdemes saját töltőt, vagy power bankot használni.

A hotelekben számos kényelmi funkcióval kedveskednek a látogatóknak, így az USB-töltőaljzat és a töltőhelyek számos helyen, például egy digitális ébresztőórán is megtalálhatók. Emellett a modern autókon is ott vannak már az USB-csatlakozók, azonban csakúgy mint a hoteleknél, itt sem tudjuk, ki használta előttünk. Éppen ezért ha módunkban áll, kerüljük el a felesleges veszélyt.

A szakértők szerint érdemes így tennünk a turistalátványosságok, plázák és könyvtárak szabadon használható USB-s portjainál is. A probléma egyébként napjainkra olyan komollyá vált, hogy tavaly már az FBI is figyelmeztetést tett közzé a nyilvános USB-portok veszélyei kapcsán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik