Tech

Láthatják az idegenek a földi felhőkarcolókat?

SHansche / Getty Images
SHansche / Getty Images

Az emberiség régóta kutatja intelligens civilizációk nyomait az űrben, ez azonban nem egyszerű feladat. Amellett, hogy az idegenek által szándékosan vagy véletlenül az űrbe küldött jeleket keresnek, a csillagok fényét is vizsgálják, amelyek akár egy közeli exobolygó létezéséről is árulkodhatnak. A Naprendszeren kívüli bolygóknál ezt követően megvizsgálják, hogy lakható zónában találhatók-e, és ha igen, pontosabban felmérik az égitest kémiai összetételét.

A kutatási módszerek és az ezeket segítő teleszkópok elég gyorsan fejlődnek: egy 2013-as kutatás szerint, amennyiben a JWST-t 50 fényévnyire helyeznék a Földtől, akkor is képes lenne észlelni az élet jeleit a bolygón.

A Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) egy új tanulmányban arra kereste a választ, hogy az idegen civilizációk erősebb távcsövekkel képesek lennének-e felfedezni a bolygónkon a komplex épületeket, amelyek az intelligens civilizációk legbiztosabb jelei, írja az IFLScience.

Az Acta Astronautica lapban megjelent kutatás szerint Z. Osmanov, az intézet szakértője az 1-es és 2-es típusú civilizációk képességeire összpontosított. A Kardasev-skála szerint 1-es típusú civilizációk teljes mértékben uralják a bolygójuk erőforrásait, míg a 2-es típusú társadalmak a csillaguk és bolygórendszerük erőforrásait tudják kezelni. A társadalom fejlettségét pedig az építmények is meghatározzák.

A fő hangsúlyt a nagy hajókra, épületekre és űrműholdakra kell helyezni, az ilyen konstrukciók ugyanis könnyen azonosíthatók mesterséges építményekként. Természetes tehát, hogy a tárgyakról visszaverődő fényre kell figyelni.

Még akkor is, ha a rendkívül nagy teleszkópokat távol helyezzük el egymástól, megvannak a határai a földi civilizáció észlelhetőségének. A kutató szerint a maximális távolság, ahol egy 10 méteres hosszúságú konstrukció térbelileg feloldható, az nagyjából 3000 fényév.

A Drake-egyenletet használva, és feltételezve, hogy a potenciális idegen civilizációk egyenletesen oszlanak el a galaxisban, Osmanov azt feltételezi, hogy körülbelül 650 lehet azoknak az idegen civilizációknak a száma, akik elég közel lehetnek ahhoz, hogy észleljék épületeinket és építményeinket, feltéve, hogy keresnek ilyeneket. Attól függően azonban, hogy milyen messze vannak, lehet hogy még évszázadokkal, évezredekkel ezelőtti épületeket látnak csak a Földön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik