Tech

Elindult az amerikai hadsereg rejtélyes űrrepülője

HO / US AIR FORCE / AFP
HO / US AIR FORCE / AFP

Újabb titkos misszióra indult az amerikai hadsereg X-37B űrrepülőgépe – írja az ABC. A küldetés évekig tarthat majd.

Az X-37B december 28-án szállt fel a NASA Kennedy Űrközpontjából a SpaceX Falcon Heavy rakétájával. A gép eredetileg két héttel korábban indult volna, de a felbocsátást műszaki problémák miatt el kellett halasztani. Az űrrepülő automatizált, fedélzetén senki sem tartózkodik.

A gép korábban több misszión is részt vett, az eddigiekhez hasonlóan a küldetés kísérleteinek többsége most is titkosított.

A mostani az X-37B hetedik repülése, 2010-es debütálása óta összesen több mint tíz évet töltött Föld körüli pályán. A legutóbbi misszió – az eddigi leghosszabb – két és fél évig tartott, a gép több mint egy évvel ezelőtt tért vissza.

Az amerikai Űrhaderő illetékesei nem közölték, hogy ezúttal meddig marad a magasban az űrrepülő. Azt leszámítva, hogy a gépen a NASA is kísérletez – azt vizsgálják, hogy a sugárzás miként hat anyagokra – semmit sem tudni a fedélzeten lévő eszközökről.

A Boeing két X-37B-t is épített az amerikai hadseregnek, az űrrepülők külső megjelenésükben a NASA rég nyugdíjazott Space Shuttle-jára hasonlítanak, igaz, jóval kisebbek, és automatizáltak. A gépek 9 méter hosszúak, és nincs szükségük pilótára. A X-37B-k 240-800 kilométeres magasságban tudnak keringeni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik