Tech

Kommunikációs zavarokat okozott egy napkitörés

SCIEPRO / Getty Images
SCIEPRO / Getty Images

Heves napkitörést észlelt a NASA múlt héten, a jelenséget a Solar Dynamics Observatory (SDO) űrszonda segítségével alaposabban is megvizsgálhatta – írja a Tech Spot. Az SDO 2010 óta figyeli csillagunkat.

Az esemény X2,8-as besorolást kapott, így ez a 2017 óta regisztrált legnagyobb fler.

Az X osztályú kitörések a legintenzívebb ilyen események, a C osztályúak a leggyengébbek, az M osztályúak pedig közepesek. A mostani flert 2023. december 14-én detektálták.

A flerek a naplégkör egy részének hirtelen, röntgentartományban megfigyelhető kifényesedései. Az efféle eseményekkel nagy mennyiségű töltött részecske szabadul fel.

A flerek a földi életre nem jelentenek fenyegetést, ugyanakkor technológiánkra, így a rádiós kommunikációra, az elektromos hálózatokra, a navigációs jelekre, valamint a bolygó körül keringő űreszközökre és űrhajósokra hatással lehetnek. A december 14-i kitörés például elég erős volt ahhoz, hogy sok országban, köztük az Egyesült Államokban két órán át rádiózavarokat okozzon. A fler rádióhullámai mind az alacsony, mind a magasabb frekvenciákat érintették, erről több pilóta is beszámolt.

A flereket egyébként időnként még nagyobb energiájú események, úgynevezett koronakidobódások is követhetik. Ezek töltött részecskéi a Föld légkörét elérve komolyabb geomágneses viharokat alakíthatnak ki, ami szintén technológiai problémákhoz vezethet. A geomágneses viharok emellett a sarki fényt is felerősíthetik, éppen emiatt láthattuk idén Magyarországról is a szemkápráztató jelenséget.

A NASA és más szervezetek folyamatosan figyelik csillagunkat, hogy jobban megértsék viselkedését. A Nap aktivitása egy megközelítőleg 11 éves ciklust követ, ennek vannak nyugodtabb és hevesebb periódusai. Csillagunk az elmúlt időszakban meglehetősen aktív volt, a jelenlegi ciklus maximumát 2024-ben érhetjük el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik