Tech

Előre látja az emberek halálát ez a program

xia yuan / Getty Images
xia yuan / Getty Images

Minden eddiginél pontosabban tudja előre jelezni az emberek halálát egy új mesterséges intelligencia – írja a New Scientist. A rendszernek Dánia összes polgárának – mintegy 6 millió személy – adataihoz hozzáférést biztosítottak, amelynek köszönhetően a biztosító cégeknél is jobban tudja megbecsülni az egyének korai halálozásának valószínűségét.

A Dán Műszaki Egyetem kutatói által készített, a ChatGPT-hez hasonlóan működő modell az emberek egészségügyi adatait, végzettségét, munkáját és keresetét is figyelembe veszi. A Life2vec nevű szoftver az egyén múltbeli életeseményeit vizsgálja meg, amelyek alapján eldönti, mi történik majd vele a legnagyobb eséllyel a jövőben.

A kísérletekben egy csapat 35 és 65 év közötti adatait bocsátották a modell rendelkezésére, akik fele 2016 és 2020 között elhunyt. A mesterséges intelligencia elől eltitkolták az emberek utolsó 4 évét, majd arra kérték, mondja meg, kik fognak meghalni. A Life2vec 11 százalékkal pontosabban adott választ, mint bármelyik másik mesterséges intelligencia vagy biztosítási ügynökség.

Kapcsolódó
Merényletet és rablást is tervezett már a Google új fejlesztése
A Google lerántotta a leplet a Gemini MI-modellljéről, a tesztelők pedig nincsenek elájulva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik