Tech

Erre számíthat, aki Nacon vezérlőt vesz az Xbox és a PlayStation mellé

Nacon
Nacon
Megnéztük, mit tudnak a francia cég utángyártott, de licencelt kontrollerei.

Október végén érkezett a hír, hogy a Microsoft blokkolni kezdi a nem engedélyezett kiegészítők használatát az Xbox-konzolokon, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben olyan eszközt csatlakoztatunk a gépekhez, ami nem rendelkezik hivatalos licenc-szel, akkor a rendszer „0x82d60002” hibaüzenetet dob, és használhatatlan lesz a kütyünk. Ez főleg az olyan olcsóbb utángyártott kontrollereket érinti, amiknél az eszközt előállító cég nem áldozott arra, hogy megvásárolja a licencet a gyártótól.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a hivatalos, a Microsoft által gyártott kontrollereken kívül mással nem lesznek használhatók az Xbox-konzolok, hiszen számos olyan gyártó létezik (Nacon, PowerA, Hyperkin stb.), ami a redmondi cégtől, a PlayStation konzolokat gyártó Sonytól és a Nintendótól is beszerzi az engedélyt, hogy licencelt termékeket gyárthasson – amik az Xbox gépek esetében az ősszel bevezetett változás mellett is gondtalan használatot biztosítanak.

Bár alapvetően a gyári kontrollerekre esküszünk, de nem véletlen, hogy a licencelt termékeknek komoly piaca van: egyrészt az Xbox, PlayStation és Nintendo Switch mellé beszerezhető hivatalos kiegészítők ára 25 ezer forint körül mozog (de van ennél sokkal drágább is), a licencelt termékek viszont sokszor olcsóbban szerezhetők be, másrészt előfordul, hogy ezek olyan extrákkal vannak felszerelve, amiket a „gyári” megoldásokon nem találunk meg. Az utángyártott kontrollerek kapcsán persze felmerül, hogy nem hozzák azt a minőséget, mint az eredeti kiegészítők, ami viszont nem feltétlenül igaz. Legalábbis az általunk kipróbált Nacon kiegészítők esetében: az alacsonyabb árért cserébe ugyan be kell vállalni néhány kompromisszumot, de az anyaghasználat és a működés esetében nem találkoztunk különbséggel.

Nacon Asymmetric vezeték nélküli kontroller

Vegyük például a francia cég Asymmetric névre keresztelt, 18 ezer forint környékén kínált vezeték nélküli megoldását, amivel alapvetően a PS4 konzolok átlagosan 24 ezerért kínált DualShock 4 vezérlője váltható ki. Itt azzal kell tisztában lenni, hogy hiába beszélünk egy PlayStation 4 mellé szánt eszközről, a kialakítás részben az Xbox megoldását idézi, ugyanis a bal analóg kar a kontroller bal felső részén kapott helyet (innen jön a név, az aszimmetrikus is), ellentétben a Sony megoldásával, ahol a kontroller közepén helyezkednek el a karok. Ez olyan szempontból problémás, hogy egy DualShock 4 vezérlő után azért szokni kell a kialakítást.

Nacon Az analóg karok aszimmetrikusan helyezkednek el, innen a név.

Külsőre ugyanakkor az Asymmetric egy letisztult darab, kellemes a tapintása, minőségi műanyagból készült, és lényegesen nehezebb, mint a – külsőleg hozzá leginkább hasonló – DualShock 4 kontroller. A matt, soft touch burkolat különösen jól bírja a strapát: nem csúszik, jó kézben tartani, minőségi érzetet kelt. De nemcsak összeszerelés kitűnő, hanem az üzemidő is: a gyártó 7 órát ígér, amit egyhuzamban ugyan nem teszteltem, de a kütyü aktív használat mellett is csak 2-3 naponta kiáltott töltőkábelért. Az eszközt egy Bluetooth-os vevőn keresztül lehet csatlakoztatni a konzolhoz (vagy akár PC-hez), és a Nacon 7 méteres hatótávot garantál.

Esetünkben egészen a konyháig merészkedtünk ki a nappaliból, és a gyártó egyáltalán nem lódít a hatótávot illetően. A csatlakoztatás ráadásul teljesen zökkenőmentes, így akik nem bíznak az utángyártott darabokban, ezúttal pozitívan fognak csalódni.

Technikai fronton persze már van, amibe bele lehet kötni. Mi főként az online csataterekre merészkedtünk a tesztidőszak alatt, így az EA FC 24-gyel és a Call of Duty: Modern Warfare III-mal nyüstöltük a Nacon kontrollerét. Egyedül az analóg karok nagysága okozott némi problémát, ugyanis picik, kisebbek a Sony megoldásánál. A gumiborítás ráadásul indokolatlanul csúszós, és már fél órát követően problémákba lehet ütközni, ha az ember komolyabb cseleket, vagy hirtelen sprinteket kíván eszközölni az említett játékokban. A tervezők nem igazán gondolhattak azokra, akik nagyobb hüvelykujjal rendelkeznek, mert számukra problémás lehet egy intenzívebb játékélmény során megküzdeni az analóg kar méretével.

Nacon A ravaszok még rezgőmotort is kaptak.

Ezért cserébe viszont kapunk rezgőmotoros ravaszokat, amik fokozzák az élményt, ugyanakkor a PS5 mellé kapható DualSense vezérlők olyan adaptív megoldásaival, mint az ellentartás, itt nem találkozhatunk. A touchpad ugyanakkor szépen, zökkenőmentesen teszi a dolgát, már ahol kihasználhatók az előnyei. Összességében pedig elmondható, hogy aki az analóg karok elhelyezkedésével képes megbarátkozni, az nem fog csalódni az Asymmetricben, mert anyaghasználatra, minőségre tényleg felveszi a versenyt a PlayStation DualShock 4 kontrollerével.

Hagyományos, átlászó, fényes

Itt érdemes megjegyezni továbbá, hogy a Naconnak van olyan PlayStation 4 mellé szánt vezérlője is, ahol nem kell aggódni az aszimmetrikus kialakítás miatt: a nagyjából 15 ezres, átlátszó burkolattal és extra LED-es fényekkel is kapható Compact Controller esetében a bal és jobb oldali analóg karok a megszokott helyekre kerültek. Cserébe meg kell barátkozni a gondolattal, hogy itt nincs Bluetooth kapcsolat, helyette egy 3 méteres vezetéket kapunk. Ennek előnye és hátránya egyaránt akad: a kontroller soha nem fog lemerülni, mindig szolgálatra kész lesz, és a LED-világítás sem eszi az akkumlátort/nem meríti az elemeket, de sokaknál jelenthet kényelmi kompromisszumot a kábelből adódó macera.

Nacon A Compact Controllerből létezik Xbox (képünkön az utóbbi) és PlayStation mellé gyártott verzió is.

Esetünkben a PS4 a tévéhez van csatlakoztatva, a játék a kanapéról irányítjuk. A kábel a hossza miatt nekünk cseppet sem volt zavaró, még a kompetitív játékok nyüstölése közben sem. Kivetnivalót talán csak a műanyag hatású burkolatban találtunk, ami idővel csúszóssá válhat a tenyér izzadása miatt, ám üdvözlendő, hogy az analóg karok gumiborítását itt okosabban oldották meg, mint az Asymmetric esetében: a balt csúszásmentessé alakították, míg a jobb belsejéz a márka logója díszíti.

Méretre ezek is kisebbek a Sony megoldásánál, de meglepő módon, a kialkításnak hála kellemesebb használatról számolhatunk be, mint az eredeti DualShock 4 esetében – ami a Sony által képviselt magas minőség fényében igen szép teljesítmény.

Mi a helyzet Xboxon?

A Nacon – a legtöbb gyártóhoz hasonlóan – persze nemcsak a PlayStation 4 és a PlayStation 5 mellé gyárt licencelt kontrollereket, de az Xbox konzolok mellé is. Ezek egyike a 15 ezer forint környékén kínált, vezetékes Pro Compact névre hallgató eszköz, ami jó választás azoknak, akik szeretnének néhány ezer forintot megspórolni az általában 23-25 ezer forintért kínált hivatalos Xbox-kontrollerek árából.

Az egyik legnagyobb pozitívum, hogy az analóg karok és gombok szinte ugyanott találhatók, mint a gyári eszközökön, pusztán kicsit arrébb mozgatva. Jár a piros pont azért is, hogy a Share kapcsoló is helyet kapott ezen a modellen, így itt sem kell lemondani a kényelmes képernyőkép készítés lehetőségéről.

Nacon

Súly és anyaghasználat terén természetesen van különbség az eredeti kontrollerhez képest: némileg szellősebb, gyengébb műanyagot kapunk, ami az árkülönbség fényében azért abszolút vállalható kompromisszum. Ami ennél viszont szembetűnőbb, az a markolat kialakítása. A Nacon eszköze szélesség és vastagság terén nagyjából azonos egy hagyományos kontrollerrel, viszont jóval alacsonyabb. Ennek eredményeként az ujjak elhelyezkedése nem olyan kényelmes, mint a már megszokott eszközön. A kütyü hátulja ráadásul kissé hepehupás, nem olyan kecsesen ívelt, mint a gyári Xbox-kontrollereké, idő kell a megszokásához. Ugyanez igaz a ravaszokra is, és azt is érdemes tudni, hogy a gombok között is nagyobb a rés a megszokottnál.

Bár nem vagyunk hozzászokva a kábeles megoldásokhoz, de azon túl, hogy ülés helyett hason kellett feküdni, hogy ne feszüljön az amúgy korrekt, 3 méteres kábel, sok különbséget nem tapasztaltunk. A vezeték ráadásul olyan szempontból is megkönnyíti az életet, hogy ennek hála nemcsak az Xboxon, de PC-n is azonnal használható a kontroller. Utóbbi esetben jelentős előny az is, hogy a Microsoft Store-ból letölthető Nacon alkalmazáson keresztül szabadon beállítható a gombkiosztás, állíthatóak az analóg karok, a ravaszok érzékenysége és a rezgés erőssége is.

Kapcsolódó
Mennyibe kerül manapság játszani?
PC, konzol, kiegészítők és játékok. Mennyit kell költeni napjainkban erre a hobbira?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik