Tech

Jövőre jön a karperecként viselhető csicsatelefon

Lenovo
Lenovo
Ami ősszel még csak koncepció volt, 2024-ben már megvásárolható lesz.

A Motorola márkát is birtokló Lenovo még októberben, a Global Tech World ’23 esemény keretein belül mutatta be a legújabb koncepciótelefonját, ami egy olyan hajlítható kijelzővel szerelt készülék, amit akár a csukónkra görbítve, karperecként is lehet viselni. Akkor még úgy tűnt, hogy a gyártó csak demózza a rendelkezésére álló technológiát, a Motorola hazai képviselete viszont egy sajtóesemény során bejelentette, hogy a készülék 2024-ben kereskedelmi forgalomba kerül, és a tervek szerint megvásárolható lesz Magyarországon is.

Az egyelőre név nélküli csicsatelefon pontos specifikációiról (kijelző, hardver) és áráról a 2024-es, Barcelonában esedékes MWC (Mobil Világkongresszus) során rántják majd le a leplet.

Hogy a végleges termék mennyire fog hasonlítani az ősszel bemutatott termékre, az még kérdéses, de a kiállított telefon legfontosabb eleme egy FHD+ felbontásra képes, hajlítható pOLED (tehát műanyag) panel, ami egyrészt textil hátlapot kapott, másrészt nem csupán félbehajtható, de bizonyos keretek között tetszés szerinti pozíciókba állítható. Ennek köszönhetően tekerhető fel például a csuklóra, de emellett akár híd alakba is hajlítható, vagy beállítható úgy, hogy a kijelző egy része talpként állva tartsa a kütyüt. Utóbbi mondjuk jól jöhet akkor, ha videótelefonálunk, és nem akarjuk tartani a készüléket, vagy szabadon használnánk mindkét kezünket.

A modern, szintén flexibilis képernyővel szerelt kagylótelefonokon és a tabletté nyitható mobilokon túlmutató megoldás persze még nem minden: a felhasználói felület alkalmazkodik a felvett formához, a felhasználói élményt pedig a modern kagylótelefonok sorát bővítő Motorola Razr 40 Ultráéhoz hasonlította a márkát birtokló Lenovo, hiszen az említett telefon külső képernyője szintén képes teljesértékű androidos alkalmazásokat futtatni a megszokottnál jóval kisebb kijelzőn.

Az akár csuklóra is hajlítható eszköz a gyártó koncepciója szerint ugyanakkor már nem csupán egy eszköz, de divatkiegészítő is, pont mint a 2023-as IFA szakkiállításon debütált Honor-féle V Purse csicsatelefon esetében, ami esetünkben annyit tesz, hogy a kijelzőn megjelenő háttér viselés közben igazodhat a felhasználó ruházatához – miután készítettünk egy fotót a szettünkről és a telefon ez alapján előállt egy háttérképpel. Erről már a mesterséges intelligenciát használó MotoAI gondoskodik, ami képes egyedi hátteret és rendszertémát készíteni a viseletünk alapján – a Qualcomm ugya októberben pont a Lenovóval párhuzamosan mutatott be egy olyan lapkakészletet, ami részben pont az ilyen MI funkciókra lett kihegyezve.

Kapcsolódó
Csúcstelefon, hajlítható kijelzős, olcsóbb vétel – hét mobil, amivel nem hibázhatsz
Ha új telefont keresel, akkor mutatunk hét olyan készüléket, aminek a beszerzését nem fogod megbánni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik