Tech

Nyolc hónap után lett meg a Nemzetközi Űrállomáson eltűnt paradicsom

dima_zel / Getty Images
dima_zel / Getty Images

Frank Rubio asztronauta idén megdöntötte a leghosszabb amerikai űrmisszió rekordját a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. A több mint egy esztendőig az űrben élő férfi azóta már hazatér, azonban  volt egy rejtély, ami azóta megoldatlan volt: elhagyott egy paradicsomot az űrállomáson – írja a Space.com.

Adódik a kérdés, hogy kerül paradicsom a Nemzetközi Űrállomásra? Nos, a nagyjából 2,5 centis Red Robin törpeparadicsom a Veg-05 űrbéli zöldségtermesztési kísérlet utolsó termésének része volt, amelyet Rubio egyébként maga gondozott.

Az ISS minden űrhajósa kapott mintát a paradicsomból a 2023. március 29-i szüret után, Rubio paradicsomja azonban elúszott, mielőtt beleharaphatott volna.

Az eltűnt paradicsomról először szeptember 13-án esett szó nyilvánosan, amikor Rubio saját eseményt tartott, ahol megünnepelte, hogy már egy éve az űrben van. Az eltűnt paradicsom esetéből belsős poénok is születtek, a gyümölcs azonban Rubio ISS-en töltött ideje alatt nem lett meg.

Az űrhajós korábbi elmondása szerint mivel a páratartalom odafent 17 százalék körül van, nem kizárt, hogy a gyümölcs annyira kiszáradt, hogy valaki csak úgy kidobta. Rubio azonban bízott benne, hogy a kiszáradt paradicsom előkerül majd, ugyanis nagyjából 18-20 órát töltött a saját szabadidejéből azzal, hogy azt kereste. Végül decemberben sor került erre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik