Tech

Ezek a karácsonyfák nem hullajtanak tűlevelet

Maryna Auramchuk / Getty Images
Maryna Auramchuk / Getty Images

A karácsonyi időszak után sokan hetekig keresgélik a lehullajtott tűleveleket, amelyek csakúgy, mint a tengerparti homokszemek, hosszú ideig fellelhetők maradnak a házban. Az utóbbi években szerencsére egyre több alternatíva áll rendelkezésre, mint például a műfenyők, hamarosan azonban a génmódosított fenyőfák végleg megoldhatják a problémát – írja az Interesting Engineering.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem genetikusai komoly lépéseket tettek annak érdekében, hogy orvosolják a tűlevélhullajtás problémáját. A kutatók az elmúlt négy évtizedben olyan géntechnológiával módosított karácsonyfák kifejlesztésén dolgoztak, amelyek három kulcsfontosságú előnnyel járnak:

gyorsabban növekednek, szimmetrikusabbak, és kevésbé hullajtanak tűleveleket.

A génmódosított fák alapját a helyben igen gyakori Fraser-fenyők adják. A kutatók több mint 30 ezer fa közül, szigorú szelekciós eljárással választották ki a legjobb 25 fát, amelyeket ezt követően szaporítottak és 2018-ban elültettek egy hathektáros ültetvényen. Itt jelenleg több mint 1000 fa található, amelyek közül néhány már magtermő tobozokat termel – egyesével maximum 100 darabot.

A fák a szokványos 7-8 év helyett 6 év alatt nőhetnek majd meg akkorára, hogy kereskedelmi forgalomba hozhatók legyenek, és ami talán még ennél is jobb, hogy még hideg idő hiányában sem hullajtanak le egy-két százaléknál több tűlevelet. Az első darabok 2030 és 2036 között kerülhetnek majd forgalomba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik