Tech

Elszállt az orosz űrhajó robotpilótája, távolból kellett irányítani

SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Kézi vezérlés alá vonták a több tonna utánpótlást szállító Progressz teherűrhajót a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó orosz űrhajósok, miután az automatikus csatlakozási rendszer meghibásodott – írja a Space.com. A Progressz-86 2540 kilogramm rakományt szállított a jelenleg az ISS-en élő és dolgozó hét legénységi tag számára. Az ellátmány élelmiszereket, felszereléseket, készleteket és tudományos kísérleti felszereléseket tartalmaz.

A pilóta nélküli teherűrhajót Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub, a Roszkozmosz űrhajósai a TORU nevű rendszerrel, távirányítással dokkolták az űrállomás orosz építésű Poiszk moduljához. A művelet megkezdésekor a Progressz mintegy 150 méteres távolságban repült az állomástól.

A körberepülés során a Progressz űrhajó elkezdett eltávolodni a várt helyzetétől, és nem igazodott a dokkolási célponthoz

– mondta Anna Schneider, a NASA szóvivője. Mint hozzátette, ezt követően a csapat kézi irányításra váltott, és visszaállította az űreszközt az elvárt helyzetbe.

A Progressz december 1-én indult, és 3-án érte el az ISS-t. Az űreszköz a dokkolás előtt 37-szer kerülte meg bolygónkat.

Az ISS ellátásához három teherjármű-típust használnak rendszeresen, a Progressz ezek közül az egyik. Az orosz űrhajók egyszer használatosak, küldetésük végén irányítottak semmisítik meg őket a légkörben. A másik két eszköz a Northrop Grumman szintén egyszer használatos Cygnusa, valamint a SpaceX többszöri bevetésre alkalmas Dragonja.

Kapcsolódó
Megörökítették, ahogy elég a légkörben egy orosz űrhajó
A teherűrhajó irányítottan semmisült meg az atmoszférában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik