Tech

Megörökítették, ahogy elég a légkörben egy orosz űrhajó

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó űrhajósoknak sikerült megfigyelniük, amint lángra kap, majd darabjaira esik a légkörben egy orosz teherűrhajó – írja a Space.com. A Progressz MS-23 november 29-én vált le az ISS-ről, fedélzetén olyan hulladékokkal, amelyekre már nem volt szükség. Oleg Kononyenko, a Roszkozmosz orosz űrügynökség űrhajósa szerint a járművön elhasznált berendezések, háztartási szemetek és egyéb feleslegesnek ítélt tárgyak utaztak.

Négy órával később Jasmin Moghbeli, a NASA asztronautája észlelte, illetve meg is örökítette, ahogy az űrhajó belép a légkörbe, majd megsemmisül.

„Gyorsabban történt, mint gondoltam, és csak 2-3 percig volt látható. Kicsit a tűzijátékra emlékeztetett, különösen, amikor szétesett” – elevenítette fel az X-en. Moghbelit a Földről segítették a Progressz MS-23 lokalizálásában.

A Roszkozmosz szerint az űrhajó nagy része megsemmisült, egyes töredékei azonban a Csendes-óceánba, lakatlan területen csapódtak be. A hasonló, nem újrahasznosítható és az ISS-re csatlakozó űreszközök esetében az ilyen eljárások rutinszerűek.

A jelenleg használt három teherűrhajó-típusból kettőt, a Progresszt, valamint a Northrop Grumman-féle Cygnust gyakran semmisítik meg az atmoszférában. A harmadik űreszköz a SpaceX által gyártott Dragon, amely landolása után újrahasznosítható.

A kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről december 1-én indul újabb Progressz, amely három tonna élelmiszert, üzemanyagot és egyéb ellátmányt szállít majd az űrállomás 70. alapegysége számára. A dokkolás december 3-án várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik