Tech

Rájöttek, miként hozhatják létre a Star Wars fegyvereit

Charles O'Rear / Getty Images
Charles O'Rear / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján sikerült a korábbiaknál jóval erősebb lézert létrehozni, ami lehetővé teheti nagy teljesítményű infravörös lézerfegyverek megalkotását – írja a Live Science. Bár a világ egyes hadseregei kifejlesztettek már lézerfegyvereket, ezek viszonylag gyengék, és csak kisebb célpontokat tudnak semlegesíteni.

Az új felfedezés hatására olyan extrém erős fegyvereket készíthetnek, amelyek a Star Wars sugárvetőire hasonlítanak.

Az eddigi eszközökben a szem számára láthatatlan lézer egy egymódusú optikai szálból származik. A teljesítményt nehéz növelni, mert a fény egy apró területre korlátozódik. A többmódusú optikai szál sokkal szélesebb, és 3-9-szeresére növelheti a kibocsátott infravörös fény erejét.

Ezen technológia ugyanakkor a szórás miatt kusza és fókuszálatlan sugarakat generál, ami nagy távolságokon problémás. Úgy tűnik, a szakértőknek most sikerült megoldást találniuk a sugarak szóródásának korlátozásában. A vizsgálatot az amerikai légierő finanszírozta.

Stephen Warren-Smith és Linh Nguyen, a Dél-Ausztráliai Egyetem munkatársai szerint módszerükkel úgy szabályozható a fény a szálban, hogy egy fókuszált pontként lépjen ki, amelyből keskeny, jó minőségű sugár alakítható ki. A technológia alapján konkrét fegyverprototípust még nem fejlesztettek ki, de a számítások szerint egy ilyen eszköz jelentős termikus károkat okozhat a járművekben vagy gépekben.

Az új technológia a korábbiakhoz képest elvileg célpontok sokkal szélesebb körére alkalmazható. A szakértők szerint egy ilyen fegyverrel a lézersugarat távoli objektumokra fókuszálhatják, és talán már néhány másodperc alatt olvadást vagy égést idézhetnek elő. A módszer főként kis célpontok ellen lehet hatékony, de nagyobb objektumokkal szemben is bevethetik bizonyos kritikus rendszerek, például fedélzeti érzékelők megsemmisítésével.

A legvalószínűbb, hogy a fejlesztést autonóm drónok hatástalanítására használják majd. Az ilyen gépek kiiktatása igen költséges hagyományos lőszerekkel, a lézer ezért igen ígéretes ezen a területen. A koncentrált, erős sugarakat azonban nemcsak a harcászatban, hanem például a távérzékelésben is alkalmazhatnák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik