Tech

Túlsúlyos bolygóra bukkantak

HYPERSPHERE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
HYPERSPHERE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Egy friss tanulmányban a szakértők egy 13 földtömegű bolygót mutatnak be, amely egy, a Napnál kilencszer könnyebb csillag körül kering – írja a The Guardian. A LHS 3154 egy fehér törpe, ez a legkisebb és leghidegebb ismert csillag.

Hogy miként lehet ennyivel nagyobb, túlsúlyos bolygója, az rejtély a kutatók számára.

A páros ellentmond a bolygóformálódás eddigi modelljeinek. „Ez a felfedezés igazán rávilágít arra, hogy milyen keveset tudunk az univerzumról” – mondta Suvrath Mahadevan, a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

A csillagok nagy, önmagukba omló gáz- és porfelhőkből alakulnak ki. Ahogy az anyag az újonnan keletkezett csillag körül forog, a maradék gáz és por koronggá lapul, később ezekből jönnek létre a bolygók.

A bolygóformálódáshoz rendelkezésre álló anyag mennyisége feltehetően a gazdacsillag méretével arányos. Az LHS 3154 esetében elvileg nem lehetett volna elegendő gáz és por egy ekkora égitest létrehozásához.

A csapat a HPF (Habitable Zone Planet Finder) nevű műszerrel végzett vizsgálatot, a rendszert arra tervezték, hogy olyan, a leghűvösebb csillagok körül keringő bolygókat keressen, amelyeken folyékony víz lehet. Az ilyen objektumok megtalálása nem könnyű a Nap-szerű csillagok körül, az ultrahideg csillagok esetében pedig az alacsony hőmérséklet miatt a csillagokhoz igen közel kell keresni őket. Az LHS 3154 megfigyelései alapján gigantikus bolygója mintegy 3,7 nap alatt kerüli meg, tehát rendkívül közel kering.

Az új bolygó létezésére magyarázatot kell találniuk a kutatóknak. Az egyik lehetséges elmélet, hogy a planetáris korong a vártnál sokkal több anyagot tartalmazhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik