Tech

Digitális kórház jön létre a magyar cukorbetegeknek

metamorworks / Getty Images
metamorworks / Getty Images

Digitális kórház segíti a cukorbetegség és szövődményeinek kezelését, megelőzését, így visszaszorítva a betegség olyan súlyos következményeit, mint a lábamputáció – derül ki a MEROVA Health Zrt. közleményéből.

A cukorbetegség napjaink egyik leggyakoribb, súlyos szövődményekkel járó betegsége: világszerte több mint 500 millióan küzdenek vele, és 2021-ben 6,7 millió ember haláláért felelt. Ennek oka, hogy többek között szívrohamot, vesebetegséget, sztrókot, vakságot vagy akár alsó végtagvesztést is okozhat. Utóbbi hazánkban különösen gyakori, Magyarország első helyen áll a cukorbetegségre visszavezethető amputációk számában Európán belül.

A MEROVA módszerével viszont több ezer magyar beteg végtagját sikerült már megmenteni. A vállalat végtagmentő alkalmazása olyan feladatsort kínál a pácienseknek, amely kifejezetten a cukorbetegség és a vénás keringési betegségek szövődményei miatt veszélyeztetett végtagok megmentését szolgálja.

Ezt az alkalmazást most kibővítették egy úgynevezett digitális kórházzal, vagyis egy olyan felülettel, amelyet szakellátók és lábápolók használhatnak, hogy digitálisan kezeljék a betegek állapotfelméréshez és vizsgálatához szükséges dokumentumokat. Az új felület egyben orvosi támogatást is nyújt az ellátók számára a megfelelő döntések meghozatalában.

Kapcsolódó
Mesterséges intelligenciával szűrnék a depressziót magyar kutatók
A szoftver beszéd alapján állapítja meg, hogy depressziós-e a páciens.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik