Tech

Öt nap után véget ért a világ egyik legfontosabb cégének melodrámája

Chip Somodevilla / Getty Images
Chip Somodevilla / Getty Images

Öt nap huzavona után úgy néz ki, véget ért az OpenAI királydrámája. Magyar idő szerint szerda reggel kiderült, hogy visszatér a vezérigazgatói székből pénteken eltávolított Sam Altman, vele pedig a szolidaritásból felálló igazgató, Greg Brockman is — írja a Verge.

Az OpenAI közölte, elvi megállapodás született az új igazgatótanács és Altman között a visszatérésről. A teljes igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az egyik tag, Adam D’Angelo az előző vezetésben is részt vett. Belsős információk szerint ő azért maradt a helyén, hogy a régi csapatnak is legyen némi képviselete. A tárgyalásokat testközelből végigkövető szivárogtatók szerint a kis létszámú igazgatótanácsnak az a fő feladata, hogy megvizsgálja és kinevezze a leendő, legfeljebb 9 fős tanácsot, amely újraindítja az OpenAI-t.

Az OpenAI legfőbb stratégiai partnere, a cégbe 10 milliárd dollárt fektető Microsoft vezetője, Satya Nadella jelezte, nem akar több meglepetést a vállalat körül, és még a napokban vizsgálatot kezdeményeznek a brazil szappanoperákat idéző kálvária feltérképezésére. Altman az X-en azt írta: minden, amit az elmúlt napokban tettem, azt szolgálta, hogy ez a csapat együtt maradjon. Brockman elmondása szerint már este visszatért a kódoláshoz.

Az OpenAI másik nagy befektetője, a Thrive Capital, Altman visszatérését a legjobb eredménynek nevezte a vállalat, annak alkalmazottai, a technológiáikra építő cégek és a világ számára.

Habár a királydráma véget ért, érdemes megjegyezni, hogy kedden még más vezérigazgatója volt a cégnek. A híradások szerint Emmett Shear, akit vasárnap nevezett ki az igazgatótanács az előző ideiglenes vezérigazgató, az Altmant váltó Mira Murati helyére, egy ponton azzal fenyegetőzött, hogy lemond, hacsak az igazgatótanács nem tud bizonyítékot szolgáltatni Sam Altman kirúgásának alátámasztására.  Miután kedd este bejelentették a céget négy éven át vezető szakember visszatérésének hírét, Shear azt mondta, örült, hogy részese lehetett a megoldásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik