Tech

Három nap alatt három vezérigazgatót emésztett fel az OpenAI

Justin Sullivan/Getty Images
Justin Sullivan/Getty Images

Míg az elmúlt évben szinte kizárólag a ChatGPT kapcsán került be a hírekbe az OpenAI, hétvégén a felsővezetőség viszályai is a nyilvánosság elé tárultak.

Az eseménysor azzal kezdődött, hogy a vállalatot négy éve vezető Sam Altmant egy szokatlanul durva hangvételű közleményben elbocsátották, mondván nem volt őszinte az igazgatótanáccsal, akik szerint így nem képes tovább vezetni az OpenAI-t – írja a Forbes.

Sokak szerint azonban épp a vezető túlzott őszintesége vezethetett az elbocsátásához.

A bejelentés túlzás nélkül sokkolta a techvilágot, és még az OpenAI legfontosabb befektetője, a Microsoft, és annak vezetői is csupán 5 perccel a hivatalos közlemény közzététele előtt tudták meg, mi történik a cégnél. A vezérigazgató elbocsátása után még nem ért véget a dráma, ezzel egy időben ugyanis Greg Brockman igazgatót is kitették az igazgatósági tanácsból, ami után a férfi bejelentette lemondását.

Szolidaritásukat kifejezve Jakub Pachocki kutatási igazgató, Aleksander Madry, a mesterséges intelligencia kockázatértékelésének vezetője és Szymon Sidor, senior kutató is lemondott, ezzel fontos, vezető szakemberek nélkül hagyva a nagyjából 700 fős vállalatot, teszi hozzá a Verge.

Sam Altman eltávolítása után először a cég egyik régi tagját, Mira Muratit nevezték ki vezetőnek, azonban vasárnap már le is mondatták, és a Twitch streamer platform korábbi vezetőjét, Emmett Sheart ültették a bársonyszékbe. A hétvégén annak lehetősége is felmerült, hogy visszahozzák Sam Altmant, aki a lépést az igazgatótanács lemondásához kötötte. Ez meg is történt, azonban egyelőre úgy néz ki, a régi vezető nem fog visszatérni — legalábbis ez derült ki egy vasárnapi, dolgozóknak szánt levélből.

Ez nem véletlen, hétfő reggel ugyanis Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója bejelentette, hogy Sam Altman és Greg Brockman, illetve több, lemondott kollégájuk a Microsoft egyik új, mesterséges intelligenciára fókuszáló projektjéban vesz majd részt.

Kapcsolódó
Az internet sötét korát hozhatja el az új keresőháború
Pár hónap alatt letarolták az internetet a chatbotok, a Bing keresőjébe épített csevegőprogram pedig a keresés új korszakát hozhatja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik