Tech

Elkészült a Xiaomi első elektromos autója

Ministry of Industry and Information Technology
Ministry of Industry and Information Technology

A leginkább androidos okostelefonjairól és háztartási eszközeiről ismert Xiaomi hivatalosan is engedélyt kért az elektromos járművek értékesítésére Kínában. A bejelentéssel egy időben az első járgány specifikációiról is lehullott a lepel – írja az Interesting Engineering.

A Xiaomi az SU7 sorozat keretében mutatja be első elektromos autóit, amely az SU7 és az SU7 Max modelleket foglalja majd magába. A 265 km/h végsebességre képes autó nagyjából 5 méter hosszú, 2 méter széles lesz, és másfél méteres magassággal bír majd. A közel 300 lóerős autót 220 kW-os motorral szerelik fel, és fejlett radar, illetve lidar-technológiát is beépítettek az önvezető funkciók végett.

A Xiaomi lépése komoly kihívást jelent Elon Musk Teslája számára, amely bár az USA-ban piacvezető, Kínában egyre nagyobb konkurenciát jelentenek az ázsiai gyártók.

A Xiaomi akkor lép be az elektromos autók piacára, amikor a Tesla népszerűsége Kínában 11 százalékos visszaesést tapasztalt az előző évhez képest. És mivel a Xiaomi a tervek szerint univerzális operációs rendszert készít az okostelefonjaihoz, a háztartási eszközeihez, és az autóihoz, a Tesla még komolyabb versenyre számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik