Tech

Szépen felpörgött a kézikonzolok piaca 2023 végére

Az Asus és a Lenovo után most a Valve állt elő új kézikonzollal.

Amikor a Steam digitális játékáruházról és a Counter-Strike-, illetve Half-Life-játékokról híres Valve 2022 elején piacra dobta a Steam Decket, egy PC-s játékokat futtató kézikonzolt, sokan kételkedtek benne, hogy egy ilyen gépnek van-e jövője.

A Nintendo Switch PC-s megfelelőjének nevezhető Steam Deck aztán rácáfolt a kételkedőkre, a Valve állítása szerint milliók fogytak belőle, amit alátámaszt az is, hogy 2023-ban két nagy hardvergyártó, az Asus és a Lenovo is belépett az ilyen jellegű hordozható gépek pár éve még nem nagyon létező szegmensébe: előbbi a nyáron debütált ROG Ally nevű kütyüvel (tesztünk itt olvasható), míg az utóbbi a Lenovo Go névre keresztelt megoldásával, ami november 1-én került kereskedelmi forgalomba.

Amíg a konkurensek felzárkóztak, addig a Valve sem tétlenkedett, és november 10-én szépen felpörgették a kézikonzolok piacát a frissített Steam Deck kézikütyü – mondhatni váratlan – bejelentésével.

A friss modell még nem a következő lépcsőfok, inkább a Nintendo Switch OLED-hez hasonló fazonigazítás, hiszen a legfontosabb változás, hogy az 512 gigabájt és 1 terabájt háttértárral szerelt modellek a korábbi 7 hüvelykes LCD érintőkijelző helyett már 7,4 hüvelykes OLED panellel kerülnek forgalomba. A felbontás továbbra is maximum 1280×800 pixel, de az OLED panelek 60 helyett már 90 Hz-es képfrissítésre képesek, és a paneltechnológia okán jobb a színhűség és nagyobb a fényerő is.

Valve

Fontos továbbá, hogy bár a burkolat alatti hardverspecifikációk alapvetően nem változtak, az AMD-féle rendszerlapka 7 helyett már 6 nanométeres gyártástechnológiával készült, aminek hála csökkent a hőleadás és a fogyasztás. Ezzel párhuzamosan a 40 wattórás helyett immár 50 wattórás akkumulátor dolgozik a gépben, ami a Valve ígérete szerint a korábbi 2-8 órányi helyett már 3-12 órányi üzemidőt biztosít.

Nem elhanyagolható továbbá az sem, hogy az új modellekben a Wi-Fi 5 helyett már adott a Wi-Fi 6E, a Bluetooth 5.3, és javult a hangszórók által biztosított hangminőség is.

A legfontosabb pedig az, hogy továbbra is a Valve gépe a legolcsóbb ilyen jellegű kézikonzol a piacon. Az OLED kijelzővel szerelt modellek 2023. november 16-án este 7 órától lesznek megrendelhetők, az 512 gigabájtos 569 eurós (~215 ezer forint), míg az 1 terabájtos kiszerelés 679 eurós (~256 ezer forint) áron. Az LCD-kijelzős változatból a Valve a 256 gigabájtos változatot tartja meg további forgalmazásra, ennek ára 419 euró (~158 ezer forint), de az OLED modellek újdonságait ez nem tartalmazza.

Érdemes még tudni azt is, hogy a többi régi modellt kifuttatja a Valve, leállnak a gyártásukkal, tehát még a raktáron lévő készletet lehet megvenni, ráadásul nyomott áron. A 64 gigabájtos verzió most 369 euró (~139 ezer forint), az 512 gigabájtos LCD kijelzős variáns pedig 469 euró (~177 ezer forint).

Kapcsolódó
Mennyibe kerül manapság játszani?
PC, konzol, kiegészítők és játékok. Mennyit kell költeni napjainkban erre a hobbira?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik