Tech

Itt a kütyü, ami leválthatja az okostelefonokat

Humane
Humane

Április óta lehetett már hallani arról, hogy két volt Apple-alkalmazott olyan kütyün dolgozik, ami bizony megszorongathatja, esetleg le is válthatja az okostelefonokat. Ma lerántották a leplet a Humane cég AI Pin elnevezésű eszközéről, amely képernyő nélkül képes ellátni mindent, amit egy okostelefon tud – írja a TechCrunch.

Az AI Pin egy apró, lekerekített szélekkel rendelkező, gyufásskatulya méretű eszköz, amit a Qualcomm Snapdragon processzor hajtja meg.

A készülék vezérlése elsősorban hangalapú, kérdéseinkre pedig egy Sirihez hasonló, fejlett chatbot válaszol, a tesztelők szerint meglepően jó hatékonysággal. Felmerülhet persze a hallgatózás gyanúja, azonban a Humane erre is gondolt, és amikor a mikrofon be van kapcsolva, azt egy jól látható LED-fény jelzi az előlapon.

Humane

A 32 gigabájtos belső tárhellyel bíró készülékben egy 13 megapixeles kamera kap helyet, emellett van benne gyorsulásmérő, giroszkóp, valamint mélységérzékelő is. A legfontosabb azonban az, hogy mivel a kütyü ennyire kicsi, képernyő sincs rajta. A vizualizáció ehelyett kivetítéssel működik, írja a Verge.

A készülék felületének nagy részét egy érintőpanel foglalja el, amelyen keresztül különböző utasításokat adhatunk.

A borítás alatt egy kisebb akkumulátor kapott helyet, ami nagyjából 5-6 órányi használati időt tesz lehetővé. A készülék használatához tehát nincs szükség csatlakoztatott okostelefonra, csakúgy mint a legtöbb okosóra, önállóan képes vezeték nélküli hálózatokon keresztül kommunikálni.

Középpontban az MI

A vállalat viszonylag gyorsan meglovagolta a ChatGPT megjelenése óta tartó MI-hullámot, a készülék ugyanis teljesen egészében mesterséges intelligencia alapú. A kütyü lelkét adó operációs rendszer, a CosmOS szinte minden utasítást a saját MI-modelljén futtat át.

A Humane-t egyébként az OpenAI és Microsoft is támogatja, így valószínű, hogy a ChatGPT mögött is álló GPT-4 nyelvi modellen alapszik a modell, teszi hozzá a hvg. A bemutatóból egyébként az is kiderül, hogy az eszköz képes a hallott szöveg szinte valós idejű lefordítására, valamint az ételek kalória-, és fehérjetartalmának becslésére is. A rendszer egész nap monitorozhatja a fogyasztásunkat, ha arra kérjük.

Az eszköz testre szabásához a Humane.center nevű, külsős szolgáltatás áll majd rendelkezésre. Ez a platform a kütyü központi eleme lesz, ahol a beállítások mellett az adatokat – fotók, videók, jegyzetek – is el lehet majd érni és kezelni.

A készülék két részletben, mágnesek segítségével kapaszkodik majd meg a ruhánkon, de csiptetős megoldást is készítettek az alkotók. Az első jelentések kicsit túloztak az árral, azonban olcsónak egyáltalán nem mondható a Humane kütyüje:

700 dollárba, vagyis nagyjából 247 ezer forintba fog kerülni.

A kütyüt csak dedikált díjcsomaggal lehet majd használni. Ez az Egyesült Államokban először csak a T-Mobile-nál lesz elérhető, és havi 24 dollárt – kb. 8460 forintot – fognak érte elkérni. A készüléket 2024 elején kezdik kiszállítani, az előrendelés pedig egy hét múlva, november 16-án indul, első körben az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik